Протест с аларми в защита на Пирин, Рила и Витоша в три града

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2015 в 07:58 5210 6

Снимка Сергей Антонов

Втори протест срещу унищожаването на националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша в София, Пловдив и Русе ще има днес. Той е организиран от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". 

Протестиращите в София се събират пред МОСВ още в 16,30 ч. за да покажат символично как обществото губи търпение от бездействието на екоминистерството и правителството и за необходимостта да бъдат върнати за преразглеждане подготвяните нови планове за управление на националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша. 

Носете си реквизит на избран от вас човек от обществото (доктор, планинар, готвач, градинар, художник и т.н.). Един зад друг ще се наредим на опашката за спасяването на Пирин, Витоша и Рила. Носете си и будилник или нарисуван на лист часовник, нагласете алармата на телефона да звънне точно в 19:00 ч., призовават организаторите. 

Най-голямото събиране на хора пред екоминистерството е планирано след края на работния ден в 18,30 ч., след което шествието ще се насочи към Народното събрание.

В Пловдив гражданите се събират на Копчетата от 18,30 ч., а в Русе природозащитниците ще протестират пред Съдебната палата от 17 ч. Във Варна протестът се отлага по препоръка на полицията заради терористичните актове в Париж.

Коалицията „За да остане природа в България“ изпрати миналата седмица отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша. Природозащитниците припомнят, че има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България. 

На 11 ноември хиляди граждани излязоха на шествие в София, Пловдив, Варна Русе, Перник и Сливен с призив за опазване на Рила, Пирин и Витоша и заявиха ясно своята воля да продължат протестите, докато не бъдат изпълнени техните четири искания:

1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален Пирин и другите виновни лица.
3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.
4. Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2015 в 18:20

Тези нямат никаква срама. Взимат 14 млн. лв. за опазването на 50 птици и на всичкото отгоре протестират, за да може да облажат с още пари.

27.11 2015 в 16:17

Туризмът на Витоша има нужда от основен ремонт. Безумие или просто инат е да се твърди, че запазването на сега съществуващото положение е добро. Системата на туризма в планината се е развивала абсолютно хаотично, без ясна концепция през годините и в момента има нужда от сериозно прекрояване. Това в никакъв случай не включва строителство на нова леглова база, напротив - има нужда от разчистване. Туризмът и природозащитата съществуват в симбиоза - ако няма туризъм в една защитена територия, то природоопазването ѝ и постепенно губи значението си за широката общественост, за обикновените хора. А Витоша губи популярност. Стига демагогии!

26.11 2015 в 20:46

И хич няма да сетим сигурно, че е исценировка! Защо не протестират и за Пампорово и Чепеларе или щом там са техните хора може?

26.11 2015 в 19:25

Айде стига вече с тези безумни протести. Заради тези псевдоеколози вече 10 години няма никакво развитие на зимните ни курорти. Ясно е, че основната им цел е да бъдат върнати плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за преработка, за да могат Зелените "експерти" да се набутат в изготвянето им и да лапат пари.

26.11 2015 в 11:19

защо ли имам чувството ,че този протест е насочен към Борисов и всъщност защитава частни интереси, а хората са привлечени от уж чиста кауза

26.11 2015 в 10:48

Ех не се наядоха бе. Алчността няма граници