След случая с Дебора: Насилниците по-трудно ще се отървават само с пробация

Омбудсманът предложи до 8 г. затвор за насилие чрез причиняване на стрес, душевна болка или унижение

Кристина Минчева 03 август 2023 в 14:27 3604 0

Правна комисия

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Извънредно заседание на Правната комисия

По-тежки наказания за физическо насилие гласува днес правната парламентарна комисия, която се събра на извънредно заседание след бруталното посегателство над 18-годишната Дебора в Стара Загора.

Увеличават се наказанията за причинителите на телесна повреда на до 8 години (в момента се предвижда наказание до 6 г. - б.а.). При наказанията за лека телесна повреда с последствия за здравето отпада възможността за пробация и остава само затвор до две години. Ако няма последствия за здравето, се предлага паричното наказание да се увеличи на между 500 и 1000 лева (сега е от 100 до 300 лева - б.а.). Тези промени бяха внесени от групите на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Предложенията за по-тежки наказания в Наказателния кодекс (НК) бяха приети от комисията на първо четене, като прекъсналите ваканцията си депутати гласуваха "за" внесени предложения от общо четири парламентарни групи. Отново днес комисията ще разгледа и промени с прясно приетия Закон за домашното насилие.

В хода на заседанието бе разгледан и внесеният от "Възраждане" Законопроект за поправки в Наказателния кодекс. Той също беше приет.

В проектозакона на "Възраждане" се предлага въвеждане на минимален праг на наказанието за причиняване на лека телесна повреда от 3 месеца лишаване от свобода. В настоящите текстове праг няма и е записано само, че наказанието е до две години. Формацията не предлага премахване на мярката пробация. За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, но без разстройство на здравето, също се предлага увеличаване наказанието - от три месеца до година лишаване от свобода или пробация. В закона сега е заложено, че извършителите могат да бъдат изпратени в затвора за срок до шест месеца. "Възраждане" предлага още отпадането на изискването за системност за случаи на домашно насилие.

В хода на заседанието омбудсманът Диана Ковачева предложи да се наказва и насилието, причинено чрез унижение на достойнството, предизвикване на стрес, душевна болка, чувство за безпомощност. Предложението на омбудсмана е за това да се предвидят до осен години затвор. Предложеният текст гласи:

"Този, който съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години."

Предложената поправка не беше включена в дневния ред на извънредното заседание. 

Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази позицията на министерството, според която е важно промените да не останат само на наказателно ниво, защото "това няма да реши проблема, а само създава условия за решаване на този проблем".

"Изпълнителната власт трябва да приеме конкретни мерки за защита на жертвите от момента на подаване на сигнала, включително оказване на психологическа подкрепа и правна помощ", каза още Славов. 

Хамид Хамид от ДПС попита Цвета Рангелова от "Възраждане" трябва ли всички от системата да се крият зад съдебния медик. Според него се правят поправки, защото "проблемът е в прилагането на закона".

"Да дадем по-голяма преценка на съдиите, виждаме каква е тяхната преценка... Тук не е въпросът само с Дебора, след нея излязоха много други случаи. Бавното правосъдие е липса на правосъдие", каза още Хамид Хамид.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС също подкрепи изказването на Хамид Хамид.

"За да постигнем ефекта, трябва да има съдебна практика, която да спазва закона. Съдът трябва да има независимост, но трябва да си поставим въпроса къде е независимостта на наказателния орган", съобщи Назарян. 

Според Гроздан Караджов от ИТН промените ще се променят набързо и "пожарникарски", но няма да се промени нищо в прилагането им.

"Случаят в Стара Загора е приключен, тогава законът си е бил такъв, какъвто си е. Сега каквото и да се приеме, то ще бъде приложено за бъдещите случаи", каза още Караджов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обяви, че ще подкрепят предложението на "Възраждане", оставяйки настрана политическите противоречия, защото днес трябва да се разсъждава експертно. 

Независимият депутат Радостин Василев повтори тезата на БСП и "Възраждане", че жените могат да бъдат защитени от Наказателния кодекс, а чрез промените в Закона за защита от домашно насилие се замаскират промени в ползва на ЛГБТИ общността. 

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че за пореден път се правят поправки в Наказателния кодекс, които ще бъдат приети, но НС има и друго правомощие освен гласуването на закони, а именно контрол над изпълнителната власт. Това правомощие обаче оставало на заден план, а НС ставало виновник за всичко, което се случва в държавата.

"Питам кога изпълнителната власт ще каже, че промените са достатъчни и ще започне да ги прилага ефективно? Непрекъснатото прехвърляне на отговорността за приемане на законите дава възможност на изпълнителната власт да не ги прилага. Ние сме се превърнали в изпълнител на изпълнителната власт. Докараха се до там, че народът коментира решенията на съдебната власт на улицата- трябва да стане ясно какво се случва", коментира Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика