Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прокуратурата разпореди проверка на плажовете по Черноморието

OFFNews 30 юни 2015 в 10:15 1891 1

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на Регионалното министерство проверка на стопанисването на плажовете по Черно море. 

Държавното обвинение се е самосезирало след репортажи и публикации в медиите за нарушения при използването на плажната ивица по крайбрежието на Черно море.

Според някои от случаите концесионери заемат цялата площ на морските плажове без да оставят място за безплатно ползване. Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения.

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие предвижда изрично, че не по-малко от 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за свободно ползване. С цел осигуряване именно на това право на гражданите, при почивката им на българското Черноморие през летния сезон, Върховна административна прокуратура разпореди проверка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

ВАП е възложила на министъра на регионалното развитие и благоустройството извършването на проверка, тъй като МРРБ е компетентният държавен орган, оторизиран да осъществява контрол и мониторинг. Целта на проверката е спазването на разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и в хода ѝ следва да се установят следните обстоятелства:

1. Спазват ли се изискванията на закона относно размера на площите за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите на морските плажове /не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ/, както и на дължината на бреговата линия пред площите за свободно разполагане на плажни принадлежности. Налице е законово изискване за осигуряване на равностоен достъп до морето на зоните за свободно разполагане със зоните за разполагане на плажни принадлежности от концесионера или наемателя.

2. Спазват ли се техническите параметри на морските плажове в изпълнение на изискванията на ЗУЧК относно размера на площите на преместваемите обекти и съоръжения.

Указано е при констатиране на нарушения, МРРБ да предприеме действия за реализиране на административнонаказателната отговорност на нарушителите.

В срок до 20 юли 2015 г. МРРБ следва да предостави на прокуратурата обобщен доклад с констатациите от проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!