Проф. Кирил Топалов: Пътят на Скопие към ЕС минава през София

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2021 в 21:12 1374 0

Целта на посещението на Заев е по някакъв начин България да бъде поставена в невъзможност да откаже това, което Република Северна Македония иска. Те не предприемат никакъв стъпки за сближаването им с България и все още не се
разбрали, че пътят на Северна Македония към ЕС минава през София.

Това заяви проф. Кирил Топалов в интервю за предаването „120 минути“ по bTV.

Според него "цялата историческа наука в Северна Македония е основана на лъжи и фалшификации".

"Има много хора в България, които упрекват нашата историческа комисия, че тя не си върши работата. Как да си върши работата с хора, които съзнателно изопачават историческите факти“, допълни професорът, бивш посланик на България в Гърция и във Ватикана.

Според него европейските държави разсъждават по правилния начин и следят кой как защитава своята европейска ориентация. Едно от главните изисквания да бъдеш част от ЕС е да си оправил своите междусъседски отношения и надеждата, че ЕС ще натисне България насила да пусне Северна Македония е напразна.

За нас няма никакво съмнение каква е историята и истината. На последното ни заседание вместо да разговаряме конкретно за Самуил, Гоце Делчев, Братя Миладинови, Григор Пърличев, 2-3 страници какво значи „мултиперспективен. Ще ви цитирам само едно изречение: "мултиперспективен подход е този, при който учени, политици, журналисти, общественици и други могат да тълкуват историческите факти, както намерят за добре според своята гледна точка. Не е задължително тези факти да са точни", обясни проф. Топалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови