Проф. Герджиков: Рокади във властта трябва да има, но да се намери балансът

Бившият служебен премиер очаква силно фрагментиран парламент след вота на 11 юли и вероятно нови избори

OFFNews Последна промяна на 16 май 2021 в 09:44 3101 0

Премиерът от първото служебно правителство на президента Румен Радев - проф. Огнян Герджиков, смята, че рокади по високите етажи на властта трябва да има, но при спазване на баланса. 

"Трябва да има рокади, но трябва да се спазва мярката. Много сериозни трусове могат да не дадат добър резултат, но пък защо идва нов кабинет, ако всичко ще е по старому? Трябва да се намери балансът", коментира той пред Нова тв.

Според него служебното правителство е тръгнало добре още от първите си дни, впечатлен е и от състава му, защото е много добре балансиран, с изключително качествени хора. Това дава надежда, че ще свърши добра работа.

Единственото притеснително обстоятелство е дали ще стигнат парите без актуализация на бюджета. Герджиков обаче напомни фразата на новия финансов министър Асен Василев, че ако работи бизнесът, ще има пари. Затова е необходимо да се създадат условия това да се случи. 

Професорът уточни, че с него не са водени разговори за участие в новото служебно правителство.

"Щях да съм притеснен, ако бяха. Историята не бива да се повтаря", бе категоричен той.

Огнян Герджиков обясни още, че според него е хубаво половин или една година страната да остане без парламент заради некачествената продукция, която произвежда, и стреса, на който са подложени инвеститорите.

"Струва ми се, че България има нужда половин или една година да няма парламент, защото той непрекъснато произвежда продукция, една голяма част от която – некачествена. Това води до непрекъснати промени, а това е най-големият бич за развитието на България – непрекъснато променящата се нормативна среда. Това плаши инвеститорите и те бягат”, каза още той.

Герджиков даде пример с Белгия и Израел, преживели големи политически кризи. Липсата на правителство не им е попречило да се развиват добре, защото "имат стабилно законодателство и икономика".

Бившият служебен премиер не очаква след 11 юли да се случи нещо по-различно от сега - силно фрагментиран парламент. Някои партии ще качат малко, други ще слязат малко, ще влязат 1-2 нови партии и пак може би няма да достигне коалиционната култура за обединение.

"Възможно е отново да се стигне до нови избори", прогнозира той.

"Има такъв народ” се уплашиха, че взеха толкова много и се оказа, че не смеят да посегнат към властта. Искаха вероятно да имат абсолютно мнозинство, за да съберат куража. Резултатът им беше впечатляващ, но какво от това? Даването на заден ход може и да им се отрази негативно на следващите избори", прогнозира проф. Герджиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X