Проф. Близнашки: ДПС се страхува от задължителния вот, БСП - от мажоритарния

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2014 в 12:20 4165 3

Снимка Александър Михайлов / Булфото

Професор Георги Близнашки

Поражение за демокрацията в България. Така преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки определи отхвърлянето от парламента на предложението за референдум по изборните въпроси.

Проф. Близнашки е председател на Инициативния комитет за провеждането на референдум по изборни въпроси.

Всяка партия има своите опасения. ДПС се страхуват от задължителното гласуване, БСП – от мажоритарния вот и електронното гласуване за българите зад граница. Партиите на статуквото, които досега крепяха правителството на Пламен Орешарски, останаха в лоното на своите тяснопартийни интереси и едва ли можем да бъдем изненадани. Очевидно ще им се наложи да изпият „горчивата чаша” на предстоящите предсрочни парламентарни избори, каза проф. Георги Близнашки пред агенция "Фокус".

Той е категоричен, че „гражданите на България искат да се проведе референдум и подписката за провеждане на народно допитване е била резултат от цялата енергия, вложена в антиправителствените протести.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2014 в 11:50

Напротив, демокрацията победи.
1. Задължителното гласуване е далечен спомен от тоталитарните режими, а не от демократичните общества. Не може едно право, да се превръща в задължение, и то със санкция, и да се очаква, че т.н. електорални единици ще гласуват.

2. Все още не сме дорасли за електронното дистанционно гласуване, както технологично, така и от морална гледна точка. Къде отива тайната на вота?

3. За мажоритарния вот - това вече е свършено с преференциите в Изборния кодекс

18.06 2014 в 13:33

С основание се страхуват, те за това и няма да го приемат!

18.06 2014 в 12:34

Аз пък мисля, при това напълно подкрепено от наблюдения над "бърбороговорителния процес", че всички парламентарни партии най-многосе страхуват от падането на 4% бариера, защото тогава сметките им трудно ще излизат и платените гласове вече няма да се изплащат. Не че няма да престане, но относителната тежест в крайния резултат ще намалява.
Всички се страхуват от преференциите защото се оказа че не могат да се контролират и пречат дори на платените координатори по места, а неграмотните продажници трудно запомнят какво точно трябва да отмятат.
ако преференциите бяха задължителни за валидност на вота - то какъв вой и следизборен хленч щеше да настане...