Президентството: Пазим Христо Грозев, заедно с партньорски служби

OFFNews 28 декември 2022 в 19:21 5112 5

Радев
Президентът Румен Радев.

Предприети мерки за гарантиране на сигурността на разследващия журналист Христо Грозев, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Това заявиха от президентството пред БНР.

По-рано тази седмица руските власти обявиха Грозев за федерално издирване. Основните парламентарни партии - ГЕРБ, ПП, Демократична България и ДПС още вчера поискаха решителен отговор от страна на държавните власти по случая. Днес, със закъснение, това направиха от БСП и партията на Стефан Янев "Български възход".

От прессекретариата на държавния глава Румен Радев уточниха, че българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата.

Междувременно от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) реагираха остро на руското решение за обявяване за издирване на журналиста Христо Грозев.

От там заявяват, руските власти се опитват да лишат руските граждани от независимите източници на информация за руските военни действия и извършените жестокости в Украйна.

Това се казва в отговор до БНР на говорителката на европейската служба за външна дейност Набила Масрали по повод обявяването за издирване на журналиста Христо Грозев от Руската федерация.

"Свободата на информираност е основно право, залегнало в общата декларация на човешките права, които Русия е подписала. Макар причините за това решение да остават неизвестни за нас, бихме искали да напомним, че Христо Грозев е изключително уважаван журналист, който има огромен принос за разследването на няколко значими случая, сред които свалянето на малайзийския полет MH 17, отравянето на Скрипал и Алексей Навални и скорошните зверства, извършени от руската армия по време на агресията й в Украйна", се казва в отговора.

"Огледалният отговор на войната в Русия е цензурата, която Руската федерация налага със закон, който криминализира т.нар "фалшива информация", в т.ч. и за руската инвазия в Украйна. Това принуди много независими граждани, както и международни медии, да напуснат страната", се казва още в отговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

5

Того

29.12 2022 в 06:22

Страшни скапаняци са руските подлоги в България, които в момента са и управляващи държавата.

706

4

order

29.12 2022 в 04:43


И защо иска защита от Бг и за какво трябва да го пазим, защо аз да защитавам шпионина на чуждо разузнаване/вероятно Ми6/ Грозню... да съм се ползвал от сребърниците дето е получавал, Бг да се е ползвала от тия сребърници ... ако доживее да си ги харчи сребърниците и да не забърква мен и България в личния си живот.
А иначе съдбата на шпионина е ясна... щом си слагаш пръста в огъня, рано или късно ще изгори!!!

5430

3

deyan_h

28.12 2022 в 21:17

Е, нормално. И доколкото Ристю Грозев не е журналист, а сътрудник на партньорските служби... Логично. Така или иначе нашите са си наши. Не трябва да ги даваме никому. Бтвей, имаме някакъв умерен респект за което.

-240

2

редовно четящ

28.12 2022 в 20:18

Верваме ти, дрОгарю!

905

1

Lpp

28.12 2022 в 19:27

Чорапа и Баце, ще кажеш, че един шнур ги е правил.
Незаконните синковци на Тато.