Президентът свиква парламента на 27 октомври

Лидерът на "Атака" демонстративно напусна разговорите с президента

Ивайло Анев 15 октомври 2014 в 11:26 7086 9

Снимка Ивайло Анев

Росен Плевнелиев след срещата с парламентарно представените партии.

Учредителното събрание на 43-ото Народно събрание ще бъде свикано на 27 октомври от 14 часа.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев пред медиите след днешните му консултации с лидерите на 8-те партии, които влизат в парламента.

"За мен това е добрата дата. Има много спешни задачи за вършене, но най-важната е 43-то НС да тръгне с летящ старт и добре подготвени решения", каза Плевнелиев. По думите му има много работа, но тя трябва да се подготви, за да се свърши добре.

Президентът уточни, че са били обсъдени спешните действия, сред които въпроса с КТБ, както и мерки в енергетиката.

„Всичко това не от гледна точка, че служебното правителство иска да свърши работата на следващото. Това не е негова задача. Дебатът има за цел да гарантираме плавен преход и добра стиковка в последните седмици на работата на новото правителство. Важно е 43-тото НС да се сформира по устойчив начин и да избере правителство, това означава, че спешните задачи пред държавата трябва да бъдат в добра координация”, каза още Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова и за декларация за приоритетите на новото Народно събрание. "Но тя трябва да бъде инициирана от мнозинството в парламента", уточни той. Плевнелиев поиска и декларация за широко съгласие за реформи - пенсионна, административна, в системата на правораздаването и т.н.

Реформите са необходими и цената на тези политически и неотложни реформи трябва да бъде споделена, убеден е Плевнелиев.

"Приветствам разговорите между политическите сили, които преминават в конструктивен тон, а в Президентството няма да се правят коалиции", категоричен бе той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна консултациите само 15 минути след началото им. Разсърдил се, защото му отказали срещата да се излъчва пряко по телевизията. Според националиста имало задкулисие и допълнителна договорка с ГЕРБ. Лидерът на "Атака" не отговори еднозначно дали партията му ще отговори на поканата на ГЕРБ за консултации за бъдещето управление. Хората на Сидеров трябва да се включат в консултациите в събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!