Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Президентът сезира съда за ВЕИ-таксата

OFFNews 12 декември 2013 в 14:49 3673 4

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС, архив

Росен Плевнелиев

 

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд (КС) за въведената такса върху приходите от възобновяеми енергоизточници (ВЕИ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев каза, че няма да наложи вето върху приетия от парламента Закон за държавния бюджет за 2014 година. Бюджетът ще бъде изпълняван и правителството ще носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета, каза държавният глава пред журналисти в Пловдив.

Той обаче съобщи, че планира да сезира Конституционния съд по отношение на таксата от 20%, наложена върху приходите от ВЕИ. Предстои тези текстове да бъдат анализирани от Правния съвет към държавния глава. „Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция – Конституционният съд, е тази, която ще отсъди дали има противоконституционност. Това, че ще сезирам КС за тази такса, няма отношение към изпълнението на бюджета“, допълни Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава, съществува неяснота по отношение на това за какво ще се използват потенциалните приходи от въвежданата такса. „За мен е важно правителството да обясни точно какво иска да направи. Цялата нация стана свидетел, че отново в последния момент, на второ четене, без дебати и без оценка на въздействието, беше въведена една промяна, а именно тази такса, която драстично влошава бизнес средата в България и не работи за прогнозируемост и за прозрачност на институциите. Ако искаме гражданите да имат доверие в институциите, не може да се продължава по този начин, особено когато става въпрос за най-важния закон на страната“, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!