Стойнев: С таксата върху зеления ток ще се плащат енергийни помощи

Нели Чолашка 10 декември 2013 в 16:05 3034 4

Зелена енергия. Снимка: БГНЕС
Зелена енергия. Снимка: БГНЕС

 

С приходите от таксата за ВЕИ централите, работещи със слънчева и вятърна енергия, ще се подпомагат енергийно бедните домакинства, обяви министърът на енергетиката Драгомир Стойнев на брифинг в парламента.

С приемането на Закона за държавния бюджет за следващата година депутатите въведох 20% такса върху печалбата на вятърните и слънчевите централи.

От нея се очакват приходи около 150 млн. лв. за 2014 г., но до момента никой ясно не каза за какво точно ще бъдат изразходвани тези приходи. Енергийният министър обаче не беше съвсем убеден в твърдението, че парите ще отидат за енергийни помощи.

По думите на Стойнев тепърва ще се изработват програми за подпомагане на енергийно бедните домакинства. Засега не можело да се каже дали ще се отрази на цената на тока за всички домакинства.

Той посъветва президента да не налага вето върху бюджета или да дава новата такса на Конституционния съд.

"Това ще е една антисоциална мярка. Това ще е атака не срещу правителството, а срещу българските домакинства", предупреди енергийният министър.

Той показа графики, които сочат, че средната цена, на която се изкупува зелената енергия у нас е най-високата в ЕС.

По негова информация такси и данъци върху производството на зелен ток има в Белгия, Чехия, Гърция, Франция, Италия, Румъния и Обединеното кралство.

Не разбирам защо се вдигна толкова голям шум. Това е само първа крачка към балансирането на енергийната система в България", обяви още Драгомир Стойнев.

За атакувания от Европейската комисия "Южен поток" той обяви, че договорът е в интерес на България и е съобразен със законодателството на Европейския съюз.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Защо марихуаната е забранена?