Президентът: Назначението на Цветлин Йовчев беше грешка

Разделението между Плевнелиев и Попова започнало при кабинета "Орешарски"

OFFNews 01 февруари 2016 в 09:19 9487 11

Президентът отчете назначението на Цветлин Йовчев за началник на кабинета му като грешка

Снимка Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Росен Плевнелиев отчете като своя грешка назначението на Цветлин Йовчев за началник на кабинета му в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В тези четири години от мандата на мен ми се е случвало да правя много сериозни персонални назначения, говорейки за грешки. Всяко едно от тези персонални назначения е от съществена важност за държавата, защото това не са случайни хора. Аз трябваше още първата година от мандата си да се разделя с началника на кабинета си. За мен това беше едно назначение, което безспорно е неуспешно. Аз го отчитам като грешка", каза президентът.

Той е категоричен, че по-големи, стратегически грешки не е допускал. "Мога да кажа, че спя много спокойно с това, че лично аз виждам големия смисъл на това, което съм правил и мога да посоча неголеми грешки, но големи промени. Грешки колкото искате. За мен стратегическа грешка не съм допускал", каза той.

Той призна и за различия в позициите му с вицепрезидента Маргарита Попова. "Народът не очаква от президента и вицепрезидента да се разделят, но не и да са с еднакви визии. Нормални са различията", смята държавният глава. 

Според него е съвсем нормално в края на мандата различията с вицепрезидента да се открояват много ясно. Той посочи, че различията между двамата започнали по времето на кабинета „Орешарски”, когато той свали доверието си от правителството. 

"Безспорно труден мандат, белязан от време на извънредна нестабилност. Тя беше както вътрешнополитическа, която се изрази в две служебни правителства, общо пет правителства, които се смениха, и три парламента за две години. Но освен рекордна вътрешнополитическа нестабилност, ние имаме и рекорден брой кризи по света. Никога досега след Втората световна война човечеството не е било изправено пред такива огромни предизвикателства", коментира президентът.

По думите му обаче България е позиционирана много добре - тя е в категорията от 1/4 световни държави, които са много добре развити, но самочувствието на българите остава ниско. 

Плевнелиев коментира и оставката на образователния министър Тодор Танев. Според него причините за тази рокада в кабинета трябва да бъдат посочени ясно. 

Росен Плевнелиев коментира и решението на Бойко Борисов да поиска оставката на образователния министър Тодор Танев заради поредицата от скандали в сектора. „Никой не се съмнява в правото на министър-председателя да поиска оставката на който и да е било министър. Още повече с министър-председател като Борисов това се е случвало и очевидно ще се случва. Но иска ми се, когато се поиска оставката на един министър и медиите, и народа да разберат ясно причините. Това ще помогне да ги няма тези съмнения, за които всички говорят“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че иска да види Закон за обществените поръчки, който да гарантира прозрачност при обществените поръчки. "Това, което имаме днес не е достатъчно. Имаме просто един регистър, но нямаме пълната информация, смята Плевнелиев. "Всяка една обществена поръчка, колкото и голяма да е тя, не само някаква информация, а цялата информация - договорът, анексите, тръжната процедура - всичко да бъде на сайта. Щом управляваме парите на народа няма какво да крием от него", поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!