Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Президентът: Назначението на Цветлин Йовчев беше грешка

Разделението между Плевнелиев и Попова започнало при кабинета "Орешарски"

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 09:19 8951 11

Президентът отчете назначението на Цветлин Йовчев за началник на кабинета му като грешка

Снимка Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Росен Плевнелиев отчете като своя грешка назначението на Цветлин Йовчев за началник на кабинета му в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В тези четири години от мандата на мен ми се е случвало да правя много сериозни персонални назначения, говорейки за грешки. Всяко едно от тези персонални назначения е от съществена важност за държавата, защото това не са случайни хора. Аз трябваше още първата година от мандата си да се разделя с началника на кабинета си. За мен това беше едно назначение, което безспорно е неуспешно. Аз го отчитам като грешка", каза президентът.

Той е категоричен, че по-големи, стратегически грешки не е допускал. "Мога да кажа, че спя много спокойно с това, че лично аз виждам големия смисъл на това, което съм правил и мога да посоча неголеми грешки, но големи промени. Грешки колкото искате. За мен стратегическа грешка не съм допускал", каза той.

Той призна и за различия в позициите му с вицепрезидента Маргарита Попова. "Народът не очаква от президента и вицепрезидента да се разделят, но не и да са с еднакви визии. Нормални са различията", смята държавният глава. 

Според него е съвсем нормално в края на мандата различията с вицепрезидента да се открояват много ясно. Той посочи, че различията между двамата започнали по времето на кабинета „Орешарски”, когато той свали доверието си от правителството. 

"Безспорно труден мандат, белязан от време на извънредна нестабилност. Тя беше както вътрешнополитическа, която се изрази в две служебни правителства, общо пет правителства, които се смениха, и три парламента за две години. Но освен рекордна вътрешнополитическа нестабилност, ние имаме и рекорден брой кризи по света. Никога досега след Втората световна война човечеството не е било изправено пред такива огромни предизвикателства", коментира президентът.

По думите му обаче България е позиционирана много добре - тя е в категорията от 1/4 световни държави, които са много добре развити, но самочувствието на българите остава ниско. 

Плевнелиев коментира и оставката на образователния министър Тодор Танев. Според него причините за тази рокада в кабинета трябва да бъдат посочени ясно. 

Росен Плевнелиев коментира и решението на Бойко Борисов да поиска оставката на образователния министър Тодор Танев заради поредицата от скандали в сектора. „Никой не се съмнява в правото на министър-председателя да поиска оставката на който и да е било министър. Още повече с министър-председател като Борисов това се е случвало и очевидно ще се случва. Но иска ми се, когато се поиска оставката на един министър и медиите, и народа да разберат ясно причините. Това ще помогне да ги няма тези съмнения, за които всички говорят“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че иска да види Закон за обществените поръчки, който да гарантира прозрачност при обществените поръчки. "Това, което имаме днес не е достатъчно. Имаме просто един регистър, но нямаме пълната информация, смята Плевнелиев. "Всяка една обществена поръчка, колкото и голяма да е тя, не само някаква информация, а цялата информация - договорът, анексите, тръжната процедура - всичко да бъде на сайта. Щом управляваме парите на народа няма какво да крием от него", поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2016 в 21:10

И къде са всъщност АРГУМЕНТИТЕ, че това назначение наистина е било грешка? Няма такива. Просто ей така се хвърля кал върху един ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБЕН бивш висш държавен служител, който има дори (според мнението на посветените) достатъчно потенциал сам да седне на ПРЕЗИДЕНТСКОТО КРЕСЛО.

Цветлин Йовчев е един СВЪРХИНТЕЛИГЕНТЕН И ЛОЯЛЕН висш държавен служител, с огромен професионален стаж и опит, включително на високи ръководни и държавни постове. Правилно ли е така с лека ръка да се хвърлят в общественото пространство такива съмнение върху неговото добро име, и то точно от лицето Асенов?

http://pik.bg/f/gallery/81/4b935dfb288d3f335148e0560fd576a2.jpg

01.02 2016 в 18:00

Добре че в тея смутни времена имахме свестен президент.
Като си спомня сирещнака и ми се повдига.

01.02 2016 в 13:47

На времето един друг селинджър като този, през 1994г СПЕЦИАЛНО ходи до сащ! И смешното е, че освен среща с нашите футболисти и гледане на един мач от трибуните друга среща нямаше. Даже и кмета на града не го беше поканил!
Този обаче грабна палмата на първенството!
По неодобрение би даже зелЮ!

01.02 2016 в 13:44

Да хвърля и аз един камък по прокажения.
Графика на посещението на този шут в Бразилия и Аржентина много странно СЪВПАДА с Карнавала в Рио Де Жанейро! Че и даже два дни има там за Карнавала на държавни разноски, като за последно за него.
Възмутително е.


01.02 2016 в 13:40

Плюйте ме, но се размислете дали пък не съм права...

Определено не си права! Краката са леко присвити в коленете но сочат небето.

01.02 2016 в 12:37

От деня в който постъпи до деня ,в който се видя ,че 2-ри мандат няма да има си остана слуга :)

01.02 2016 в 11:21

Не знам какво толкова искат хората от президента си, след като са толкова безкритични към кметовете си, съветниците си, депутатите си, премиерите си... На фона на ченгето Гоце с големия си шлем, Плевнелиев ми е като росица върху розов лист... Плюйте ме, но се размислете дали пък не съм права...

01.02 2016 в 11:06

Напоследък май лайковете понеже не работят, се слагат служебно да се излъска имиджа на боламбурниците, които съсипаха България. Срамът и сривът на доверие, обаче със сигурност ще останат и след като това чучело вече не е президент.

01.02 2016 в 10:56

Шут.