Президентът изпрати атлетите ни, които ще участват в Спешъл Олимпикс

OFFNews 20 юли 2015 в 19:06 7401 18

Президентът Росен Плевнелиев връчи днес на церемония в Гербовата зала националния флаг на атлетите, които ще представят страната ни на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс 2015 в Лос Анджелис. България ще вземе участие с квота от 23 атлети с интелектуални затруднения, които ще се състезават в 10 спортни дисциплини. На церемонията присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, легендарният български гимнастик Йордан Йовчев, както и представители на спортни федерации, треньори и екипът на Спешъл Олимпикс България.

От възстановяването на програмата на Спешъл Олимпикс у нас през 2003 г., за първи път сега страната ни изпраща толкова голям брой атлети за участие в игрите. „Когато се срещнах с атлетите ни след участието им в Зимните игри в Пьонг Чанг през 2013 г., те бяха шестима и ни направиха изключително горди с постиженията си и спечелените от тях общо 12 медала. Надявам се тази година спортистите ни да пожънат още по-голям успех“, заяви президентът.

„Нашите атлети вярват в себе си и искат да покажат какво могат и то от най-високата трибуна. Те са се научили с цената на невъобразим и тежък труд, безброй часове, прекарани в тренировки, в ограничение, което ние не виждаме в тяхната мотивация и труд, но за съжаление виждаме в българското общество", посочи Росен Плевнелиев.

Той изрази мнението си, че е време да се погледне по нов начин на хората с интелектуални затруднения - през погледа на обединеното солидарно общество.

"Трябва да осъзнаем какви са ползите за нацията от тяхната пълноценна реализация и интеграция. Те искат да допринесат за развитието на обществото и да развият своя потенциал", каза още президентът.

Плевнелиев цитира и началото на Декларацията за правата на човека, приета ООН: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство". Той подчерта, че тези думи не само, че не трябва да се забравят, но ти трябва "да ги изпълним със съдържание в ежедневното си общуване с хората около нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!