Плевнелиев в Киев: За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2015 в 20:11 7089 33

България не признава и няма да признае никога анексирането на Крим. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на официалното си посещение в Киев.

По думите на Плевнелиев разрешаването на кризата в Украйна е свързано с изпълнението на минските договорености, каквато е и целта на санкциите срещу Русия.

Президентът за пореден път подчерта, че България подкрепя наложените санкции срещу Русия.

България ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, категоричен е Плевнелиев.

Никой няма право, още повече в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите, а не в местенето на граници, подчерта президентът.

Плевнелиев каза още веднъж, че България подкрепя Украйна в пътя им към членство в ЕС.

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път, заяви Плевнелиев.

По време на посещението в Украйна беше подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.

Украинският президент Петро Порошенко пък посочи, че за него е било много важно да изучи българския опит с реформите.

Бях много впечатлен, когато научих, че през 1997 година България е била в трудна ситуация и твърдите реформи са дали на страната възможност да стане член на Европейския съюз. Уверен съм, че опитът, който ще ни предадат нашите български приятели, е изключително необходим на нашата страна, каза той.

Това е първото посещение на български президент в Украйна през последните 12 години, подчерта Порошенко, като допълни, че само за последната година с Плевнелиев са се срещали десет пъти, което по думите му идва да покаже интензивността на сътрудничеството между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2015 в 17:12

Г-Н празидент запазети си мнението за вас.КРИМ НИКОГА НЕ Е БИЛ УКРАИНСКИ ВИНАГИ СИ Е БИЛ РУСКИ.ПОВТАРЯМ РУСКИ.....И НЕЩА ДА СЕ ИЗКАЗВАШ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ВКЛ.И ОТ МОЕ...И АКО СИ УЧИЛ ХАМЕРИКАНСКА ИСТОРИЯ НАУЧЕТЕ БЪЛГАРСКАТА И В ТОВА ЧИСЛО И РУСКАТА ИСТОРИЯ.....И МНОГО ГРЕШКИ ПРАВИШ БРЕ.....И ЗАСТАНИ МАЛКО ПО СЕРИОЗНО ЩОТО ПРЕЛИЧАШ НА ЕДИН АНГЛИЙСКИ КОМИК.......

08.07 2015 в 22:06

А българите са дошли от Нибиру ...

08.07 2015 в 10:08

# musura
Имам принципен въпрос, че не ми е ясно нещо. Защо Путин е агресор? Обама и Буш, агресори ли са? Кога за някой можеш да кажеш, че е агресор? Правейки аналогия, Косово, част от Сърбия ли е? Какво правят руснаците, та считаш че сме колония, нима не може да се каже, че сме колония на ЕС, Англия, Германия,Турция, САЩ, а точно на руснаците?
Много ми е интересна позицията ти по тези въпроси(ако имаш такава, а не повтаряш глупости като папагал).

08.07 2015 в 10:08

Евроатлантическито мекере Плевнелиев да не бъде толкова категоричен, че България никога няма да признае "анексирането" на Крим. Не, че има някакво значение за когото и да било това признаване или непризнаване. Просто Крим вече е руски и въпросът е приключен. Толкова. Край ! Връщане назад няма и не може да има. И ЕС и НАТО го разбраха, само наш тъп Плевню не можа и продължава да става за смях, където и да иде !

08.07 2015 в 09:45

Крим е Украйна и това е факт! Путлер е агресор и диктатор - и това е факт! Рано или късно всички диктатори свършват на въжето ;)

Браво на Президента! България е свободна европейска държава, а не руска колония и е добре ежедневно да се повтаря, че много от хората с руско самосъзнание в България го забравят! :)

08.07 2015 в 08:06

Добре е да се изграждат двустранни отношения с Украйна, голяма страна е, много българи има там, така че от една страна това е положително. От друга страна това е позицията на ЕС (относно Крим и Русия), а нашия е послушко. Това е положението, няма място са спорове и обиди във форума. Нито той може да каже нещо друго, нито на някой му пука само някои медии печелят от всяване на раздор с гръмки и провокативни заглавия. Вместо заглавието да е Български и украински специалисти ще обменят опит или Плевнелиев обеща помощ за образованието на българската общност в Украйна те се изцепват с Крим, ама така са всички. И после настава едно псуване и бистрене на политика. Такива са медиите, необективни, пропагандни, опитващи се оформят мнението на целия народ в една посока.

08.07 2015 в 07:17

Коленичил съм.

Пред мене е застанал...

E, не e точно Великия Путин, но някой от подчинените на подчинените на подчинените на подчинените му по веригата от кремъл до малофеев.

Гащите са свалени, виси едно миризливо и сбръчкано такова.

Чувам заповед: "гаси и лапай".

Въздъхвам тежко и започвам.

Деба и живота за една шепа неконвертируема валута.

08.07 2015 в 00:13

до Ludlustator хуморът ти е фатмашки