Премиерът се усъмни в чистотата на пòмислите на протестиращите за Пирин

Герджиков направи крачка назад за решението на МОСВ: то било само проектоплан

OFFNews 05 март 2017 в 17:24 19757 10

Проф. Огнян Герджиков, служебен министър-председател

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Проф. Огнян Герджиков, служебен министър-председател

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков направи крачка назад по отношение решението за управление на националния парк "Пирин" на екоминистерството, което ще доведе до застрояване.

"Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес", заяви Герджиков в интервю пред БНР.

В навечерието на националния празник 3 март служебният екоминистър Ирина Костова разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк. На следващия ден тя подписа ново решение, което разрешава предварително изпълнение на решението ù от 1 март.

Това провокира природозащитниците, които утре ще протестират пред МОСВ. Освен в София, протести ще има в Пловдив и на българи в Лондон.

Явно подразнен от реакцията, премиерът Герджиков коментира:

"Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

7

flatko

05.03 2017 в 23:22

Рекорд на Гинес за най-бързо политическо харакири. Ставаш премиер за кратко, омазваш се в л...а и си тръгваш. Трябва доста да е папал парици, за да се жертва така.

16008

6

Nik68

05.03 2017 в 21:35

Премиерът затъва до уши в собствените си недомислени приказки. Би трябвало да знае, че колкото повече лъже толкова повече ще стават сложни обясненията. И естествено ще му расте носът и ушите разбира се.