Нова Република с писмо до президента: Отменете решението за Пирин

OFFNews 05 март 2017 в 14:01 5372 4

Нова Република изпрати открито писмо до президента Румен Радев, с което го призовават да използва правомощията си за отмяна на незаконното решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за одобрение на Плана за управление на Национален парк „Пирин" без екологична оценка.

„Според нас това решение е незаконно и опасно. То е взето в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона. Одобряването на План за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до съдебно обжалване, а това ще забави влизането в сила с години. През това време хората в Разлог, Кресна и Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес, а туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма", се казва в писмото, подписано от Радан Кънев и Трайчо Трайков.

Нова Република напомня как президентът веднъж е показал, че може да застане на страната на българската природа и наложи вето на Закона за концесиите. Сега десните очакват Румен Радев да бъде последователен и да поиска от министъра да отмени решението си. Напомнят му също, че Конституцията му дава правомощия да смени всеки министър от служебното правителство. 

По-късно Радан Кънев от Русе призова всички българи, за които природата и законността са ценност, да се включат в протеста пред Екоминистерството в 18 часа в понеделник.

"Без партийни символи, без партийна агитация. Всички заедно като българи да защитим българската природа от мафията и да дадем шанс на честния местен бизнес да се развива свободно", каза Кънев. Водачът на листата на Нова Република в Русе Борис Станимиров каза, че Нова Република не си затваря очите пред всяко безобразие, но работи и за дългосрочни решения. 

"Важно е гражданите да протестират срещу безобразията на властта, но вече не можем да им смогнем. Затова е необходима и политическа промяна – изваждане на крадците от властта", обясни Станимиров.

Пълният текст на писмото: 

До Президента на Република България
г-н Румен Радев

Уважаеми г-н Президент, 

обръщаме се към Вас с призив да използвате правомощията си, за да бъде отменено решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от 2 март 2017 г. за одобрение за Плана за управление на Национален парк „Пирин" без екологична оценка. 

Според нас това решение е незаконно и опасно. То е взето в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона. Одобряването на План за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до съдебно обжалване, а това ще забави влизането в сила с години. През това време хората в Разлог, Кресна и Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес, а туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма. 

Г-н Президент, вие вече показахте, че можете да застанете на страната на българската природа и наложихте вето на приетия в последните дни на предишното Народно събрание Закон за концесиите. Този закон щеше да позволи на олигархията да заграби и последните кътчета от българската природа.

Очакваме да бъдете последователен и да поискате от министъра в назначеното от Вас служебно правителство да отмени незаконното си решение. Конституцията също Ви дава правото и да смените всеки един министър, ако действията му се разминават с обществения интерес.

С уважение,
Радан Кънев
Трайчо Трайков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

1

Nik68

05.03 2017 в 14:18

Интересно е защо другите партии мълчат. Къде си Бойко, къде си Корнелия. То не е като ЕС/Русия, батални спорове, по въпроси, които не зависят от тях. Това си е наш български проблем, засягащ хиляди души, касаещ се до видимо, безпринципно и брутално потъпкване на закона.

 
X

Да помогнем на украинските деца!