Преди година Миков и двама от БСП подкрепили в зала агитацията на майчин език

Кадиев, който сега предлага същото, тогава бил "против"

Симона Костадинова Последна промяна на 11 юни 2015 в 19:32 3109 4

На 14 февруари 2014 г. настоящият председател на БСП Михаил Миков, заедно с червените депутати Филип Попов и Красимир Янков, е гласувал в пленарна зала за промени в Изборния кодекс, които са можели на практика да позволят така исканото от ДПС "агитиране на майчин език".

Тогава в Народното събрание е бил гледан на второ четене Изборния кодекс, изработен от Мая Манолова. Между двете четения Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС предлагат в чл. 181, ал. 2 се създава ново изречение, което да бъде второ, като така текстът щял да бъде:

"Чл. 181. (1) Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.
(2) Предизборната кампания се води на български език. В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език".

Депутатът Янко Янков мотивирал предложението на ДПС с обяснението, че когато "идва от Европа гост, идва някой, който не знае езика и иска да отправи послание в предизборната кампания, прави го на неговия език". Така написан обаче текстът позволявал и кандидатите за народни представители да агитират на език, различен от българския, ако с тях има преводач.

Предложението за добавянето на това изречение в крайна сметка било отхвърлено от народните представители с 36 гласа "за", 116 "против" и 61 "въздържал се".

Сред тези, които гласували подкрепили предложението били всички депутати на ДПС в залата- 32, както и един независим депутат. С тях своя глас "за" обаче изненадващо дали и трима народни представители от БСП. Това били Михаил Миков, Филип Попов и Красимир Янков, става ясно от данните за поименното гласуване в този ден.

При това гласуване "против" е бил червеният депутат Георги Кадиев, който вчера се размина на косъм от това да бъде изключен от парламентарната група на БСП именно заради законопроект за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания.

Кадиев бе широко критикуван от колегите си от групата на БСП заради начина, по е обявил законодателните си намерения - без да ги обсъди с останалите, внасяйки ги самостоятелно. Червените депутати обявили, че няма да подкрепят предложението му при гласуването в пленарна зала. Те подчертали, че има позиция на БСП от 1995, според която агитацията се води на български с право на превод на друг език.

Само два гласа не стигнаха Кадиев да бъде изключен по време на вчерашния "другарски съд". От 38 души, включително Георги Кадиев, 24 поискаха изключването му, 14 се обявиха "против", а за да можеше той да бъде изгонен трябваше да се събират 2/3 от необходимите гласове.

Гласуване беше тайно, затова не е ясно как са гласували тримата, които само преди 482 дни са застанали зад подобно предложение, но на ДПС - Миков, Попов и Янков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2015 в 11:30

'
Наздраве Миков !
Спомени имаш ли или си бил под упойка ?

11.06 2015 в 21:18

Подробности. Той ако не беше днес така, утре онака, политик ли щеше да е

11.06 2015 в 19:54

Е, ба си с'я! Не се даврандисаха тия хора! Ма влезте му в положението на Мики поне веднъж, бе! Я вижте датата - 14 Февруари 2014! Па и помислете: 14 Февруари си е баш Свети Трифон Зарезан! Мики, човекът, на тая дата не може да остане безразличен към Дионисиевите питиета (той не че на другите дати може, де, ама и толкова ли да не е?). Та е бил почерпен. Човещинка! Па и тогава още си бъркаха явно и активно из дупките с Местаня, та... хептен си има извинения, човекът! Ей, поедохте го тоа човечец, д'еба! (както казват по неговия край).

11.06 2015 в 19:47

Миков не внесе ли преди време проектозакон, който отменяше държавните закони в земите на джамийте или нещо подобно ?