Правосъдният министър изключи Панайот Велков от списъка на синдиците

OFFNews 12 януари 2015 в 16:36 3028 5

Правосъдният министър изключи Панайот Велков от списъка на синдиците

Снимка TV7

Министърът на правосъдието Христо Иванов нареди изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Допуснато е предварителното изпълнение на заповедта, тъй като става въпрос за случай от особена важност и за възможността да се предотвратят "непоправими вреди на съответните дружества, на които Велков е назначен за временен синдик, така и да се обезпечи и гарантира сигурността на участниците в търговския оборот като цяло".

Проверката на дейността на Панайот Велков е започнала след няколко сигнала до министъра на правосъдието по различни дела. Служебно министерството е проверило цялостната дейност на синдика по всички пет търговски дела - всичките в Софийски градско съд (СГС), по които той е бил назначен. В хода на проверката са констатирани нарушения, допуснати от Велков като временен синдик, свързани с превишаване на правомощията му, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата ответници от негова страна, при което те са натоварвани със значителна парична тежест, както и различни действия, с които по същество е затруднявал упражняването на търговската дейност на дружествата.

Констатиран е и случай, при който с доклад до съда Панайот Велков неправомерно е разгласил кореспонденция, водена между дружествата и техните адвокати. 

По закон временният синдик е длъжен да осъществява правомощията си с грижата на добър търговец, обясняват от министерството. Целта на обезпечителната процедура е да се запази имуществото на длъжника поне такова, каквото е към момента на подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност и да се осуети бъдещото влошаване на финансовото му състояние поради лошо управление, без да се пречи на ответника да упражнява дейността си на търговец.

Министерството на правосъдието започва поетапна проверка на дейността на всички синдици в България.

В края на миналата седмица беше отменено решението на съдия Румяна Ченалова, с което тя прехвърли управлението на френското дружество "Белведере" на Велков.

Скандалът около френската компания се развихри, след като за това алармира посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Тогава стана ясно, че мениджмънтът на френската компания за производство и търговия с вина и водка е подменен със съдебно решение. Това станало, след като фирма доставчик на рекламни услуги заведе иск за несъстоятелност срещу френската компания за неизплатени 114 000 лева. След като изплащат задълженията си, французите очакват предварителната обезпечителна мярка да падне, но вместо това съдът взима решение да назначи синдик, който поема изцяло управлението на компанията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews