Трети съдия се отказа от делото "Белведере"

OFFNews 07 януари 2015 в 12:19 3633 1

Делото

Делото за фалита дружествата "Белведере Дистрибуция" ЕООД и "Домейн Менада" ЕООД е разпределено на нов съдия, съобщиха от Софийски градски съд (СГС). Системата за случайно разпределение на делата е посочила за нов съдия докладчик по търговско дело № 6907/2014 Валентин Бойкинов.

Това се случи, след като трети съдия си направи отвод по делото.

От съда публикуваха мотивите, с които съдия Хайгухи Бодикян се оттегля от делото. Тя припомня, че на 13 декември адвокатите на двете дружества поискаха колективен отвод на всички съдии в СГС. Гражданско-процесуалният кодекс (ГПК) не предвижда процедура по колективно отвеждане на съдии, но предоставя правната възможност на всеки съдия по вътрешно убеждение да прецени дали да се оттегли от делото.  

В мотивите за отвода на съдия Бодикян е отбелязано, че в решението е повлияно от "многото тенденциозни нападки срещу правосъдието и съдията като цяло в българския правораздавателен процес". Според мотивите тези нападки са тиражирани в медийното пространство с цел общественото мнение да бъде настроено негативно. Това според съда е грубо вмешателство в правораздаването.

"Процесът на предварително провокиране на общественото мнение, принципно е особено опасен и при каквото и решаване на казуса, е предпоставка за съмнения за едно или друго влияние", се казва още в мотивите за отвода на съдия Бодикян. 

Първа отвод по делото си направи съдия Румяна Ченалова. Причината беше образуваното срещу нея дисциплинарно производство

Случаят по развоя на делото предизвика гнева на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, според когото българският съд опитал да открадне собствеността на френска фирма като я предостави на друг. Той дори заяви, че в българския съд има "гнили ябълки".

При случая фирма доставчик на рекламни услуги завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Белведере" заради неизплатени 114 000 лева. Въпреки че дългът е изплатен, съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!