Правосъдният министър: Ако не направим съдебна реформа, ще подам оставка

Ивайло Анев 17 ноември 2014 в 18:27 3620 3

Министърът на правосъдието Христо Иванов

"Влязъл съм в кабинета, за да направя съдебната реформа. Ако това не се реализира, няма какво да правя в правителството", заяви пред bTV министърът на правосъдието Христо Иванов.

Трябва да започнем разчистването от съдебната система. Ако изчистиш съдебната система, тя ще изчисти останалата част от държавата, категоричен беше Иванов.

„Аз не мога да бъда ничий палач. Зад мен не стои партия. Но че зад мен стои Брюксел, това е много амбициозно твърдение. В този смисъл предпочитам да мисля, че зад мен стои добър екип с добър план за реформа", заяви Иванов.

Той посочи, че формулата за реформа в прокуратурата започва с гарантирането на независимостта на съдебната институция.

„Ние сме маркирали в стратегията за реформа на прокуратурата по-скоро дискусия, отколкото разписание. Мисля, че самите прокурори ще очертаят промени в модела на организацията на прокуратурата така, че тя да работи по един по-добър начин. Важен елемент от съдебната реформа е професионалистите да се ангажират пряко със своите ангажименти. Трябва да засилим и съдийското самоуправление. Освен чисто структурните мерки това, което трябва да се случи, е една промяна в и към съдилищата", коментира министър Иванов. 

Според него, за да се случи една реформа в съдебната система, в прокуратурата, трябва да мине поне една година.

Иванов обеща през другата година задължително да се проведе дискусия, за да се определят по-точно параметрите на реформата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!