Правителството спести 119 млн. лв. от програмата за общините на Орешарски

Offnews Последна промяна на 15 октомври 2014 в 16:58 2194 2

Правителството спести 119 млн. лв. от програмата за инвестиции, която беше приета от кабинета на Пламен Орешарски.

Правителството одобри днес промени по изпълнението на Публичната инвестиционна програма, по която в бюджета за тази година бяха предвидени близо 500 млн. лв. за изпълнение на проекти и програми с регионално и национално значение.

На 17 септември служебният кабинет спря проектите, за които не бяха сключени договори и след удължаване на срока на действие на прорамата. В резултат на това решение реализираната икономия е в размер на 118.8 млн. лв. В нея е включена и икономията от проекти, които няма да бъдат разплатени до края на настоящата година и икономии на база договорени по-ниски цени по сключените договори.

От парите за проекти на министерствата на стойност 210.3 млн. лв. ще бъдат икономисани 103.5 млн. лв.

Към 17 септември окончателно са завършени и разплатени проекти на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) на обща стойност 22.1 млн. лева. Изпълняващите се в момента проекти, за които има сключени договори с изпълнители на министерствата и ведомствата, са на обща стойност 119.9 млн. лв., от които са разплатени 20 млн. лв. и се очаква до края на годината да бъдат разплатени 64.7 млн. лева. Поради съдебни спорове или липса на достатъчно време за финализиране на проектите, няма да бъдат разплатени до края на 2014 г. 35,1 млн. лв., които ще се разплащат през следващата година за сметка на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет.

Проектите, които се прекратяват, са на обща стойност 66.5 млн. лв., тъй като няма сключен договор с изпълнител до 17.09.2014 година. Това са проекти на министерствата на здравеопазването, на околната среда и водите, на младежта и спорта, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие, на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Медицинския университет в Плевен. От договорени по-ниски цени по сключените договори се реализира допълнителна икономия от 1.9 млн. лева.

За проекти и обекти на общините бяха одобрени 289 млн. лв. Средствата са за 368 проекта в 173 общини. В рамките на одобрените суми окончателно завършени и разплатени са 68 проекта на обща стойност близо 34 млн. лв.  Изплатените до момента средства за проекти, които са в процес на изпълнение и имат сключени договори с изпълнители към 17 септември, са лбизо 71 млн. лв., а до края на годината се очаква да бъдат разплатени още 169 млн. лв.

Средствата за завършените проекти и проектите, които са в процес на изпълнение са в размер на 274 млн. лева. Икономията по проекти на общините възлиза на 15 млн. лева. От тях почти 10 млн. лв. са от проекти, за които няма сключени договори с изпълнител и те се прекратяват, а от договорени по-ниски цени по сключените договори, включително от завършените проекти, се формира икономия от 5 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2014 в 11:27

Времето ще покаже дали тая икономия е добра или е просто махам вашите хора за да си сложа моите .

15.10 2014 в 19:20

Тия са кретени!!!!!!! Това просто значи, че 119 мил не са стигнали до народа, а са запазени з тиквоча да си ги харчи. Още не евстъпил във власт и вече започна да срива икономиката тоя боклук неграмотен и всичките му помярчета тъпи герберастки....