Правителството спря инвестиционната програма на Орешарски

OFFNews 17 септември 2014 в 15:16 2635 0

Румен Порожанов

Служебното правителство спря финансирането на проекти и програми по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“, за които не са сключени договори с изпълнител до 17 септември.

Финансирането на започнатите проекти пък ще продължи само до края на годината.

Това реши кабинетът на днешното заседание на Министерския съвет.

Кабинетът „Орешарски“ беше отделил близо 500 млн. лева за изпълнение на проекти по програмата. Близо 289 млн. лева бяха разпределени за 368 проекта в 173 общини, а малко над 210 млн. лева за министерствата.

Тези средства трябваше да бъдат усвоени и да се направят отчети до 10 юни, а Междуведомственият съвет трябваше да има информация за резултата от проведените процедури за обществени поръчки и за сключените договори с изпълнители.

Този срок обаче не е бил спазен, а разпоредителите са продължили да провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки.

До момента са завършени 69 общински проекта за общо 35 млн. лева, а усвоените като цяло от общините средства са 99 млн. лева. Министерствата пък са усвоили едва 95,5 млн. лева. Завършените проекти са основно за пътна инфраструктура и са на стойност 14,5 млн. лева, обясни пред БНР финансовият министър Румен Порожанов.

По думите му се очаква спирането на финансирането на проекти, които не са сключили досега договори с изпълнител, да донесат около 140 млн. лева.

Правителството отпусна 8 млн. лева за строежа на метрото от бул. „Джеймс Баучер“ до „Хладилника“, които бяха заложени в бюджета, но никой не искаше да ги даде, посочи Порожанов.

Кабинетът отпусна още 5 млн. лева на БНТ за разпространение на телевизионния сигнал, 1 млн. лева на президентството и 105 000 на СЕМ за мониторинг, допълни Порожанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!