Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Може да загубим над 100 млн. евро по проекти до края на годината

OFFNews 19 август 2014 в 11:15 1854 2

Илияна Цанова

Може да загубим над 100 млн. евро по проекти и програми до края на годината. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред Mediapool.

По думите на Цанова рисковите програми са три – ОПОС, ОПРР и Техническа помощ.

Оценките ни към момента са по ОПОС загубите да са около 75 – 102 млн. евро, по ОПРР се оценяват на около 26 млн. евро, а по "Техническа помощ" – на 2.7 млн. евро. По програмата за селските райони трябва да разплатим 398 млн. евро, като до момента са разплатени малко над 13%. Очевидно при това темпо на разплащане има съществени риск за загуба на средства, посочи Цанова.

По седемте оперативни програми трябва да разплатим 1.367 млрд. евро до края на 2014 г. Процентът на изпълнението на тази цел към края на юли е близо 33%, обясни вицепремиерът. 

Основният приоритет на служебното правителство е да възобнови плащанията по ОПОС и ОПРР и ние вече го изпълнихме. Колкото по-скоро започнем с този процес, толкова по-малък ще бъде рискът от загуба. Затова взехме решение всички сертификати да бъдат изплащани от Национален фонд. Разходите за плащания по оперативните програми са заложени в бюджета. Проблемът е, че липсват приходи от ЕК, което пряко влияе на дефицита. Със започването на плащанията дефицитът ще се вдигне, но целта е той да остане под 3%, както е разрешено, за да не влезем в процедура по свръхдефицит, допълни тя.

Илияна Цанова посочи, че все още остават отворени въпросите за реформите в здравеопазването и образованието. ЕК иска да посочим кои ще са болниците, които ще подпомагаме по оперативната програма и мерки за финансиране на спешната помощ. Това тепърва трябва да се уточни. Не е решен въпросът с болниците. Представена е Националната здравна стратегия, но няма план кои болници ще бъдат подпомагани. Трябва да се изработи ясен план за действие на тази стратегия, която да е подкрепена финансово, уточни Цанова.

Що се отнася до програма "Транспорт“, Цанова каза, че са необходими допълнителни средства и затова заем от Европейската инвестиционна банка е адекватно решение.

Чрез новия инструмент "Свързана Европа", за България е отпуснат бюджет от 409 млн. евро, което е допълнителна възможност. Страната ни трябва да представи проектите си до януари 2015 г. и да ги изпълним до 31 декември 2016 г., за да не загубим парите, коментира Цанова.

По думите й до края на служебното правителство ще се правят промени дотолкова, доколкото трябва да се отразят получените коментари от ЕК, които не са малко.

Три програми имат добър шанс да бъдат затворени до края на мандата на служебния кабинет. Това са "Човешки ресурси", "Транспорт" и "Иновации и конкурентоспособност". Целта ни при следващите преговори е да се синхронизират програмите "Иновации и Конкурентоспособност", "Наука и Образование", "Човешки ресурси" и Програмата за развитие на селските райони, които са базирани на стратегията за интелигентна специализация, каза още Цанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!