Правителството решава за рокади в МВР и ДАНС

OFFNews 04 март 2015 в 07:31 4438 3

Правителството решава важни кадрови назначения в службите

Вътрешният министър Веселин Вучков ще внесе предложение за главен секретар на МВР.

След влизане в сила на промените в Закона за МВР, висшата професионална фигура на министерството трябва да бъде назначена с указ на президента. За настоящия главен секретар Светлозар Лазаров няма издаден указ и затова процедурата трябва да бъде спазена. 

Дали обаче Вучков ще предложи отново Лазаров за поста, това ще стане ясно днес. Намеренията си за излъчване на нова кандидатура министърът обяви в средата на февруари при отчета на първите сто дни работа на правителството. 

Очаква се на заседанието на правителството днес да бъдат обсъдени и нови кандидатури за шефове на ДАНС и Държавната агенция "Технически операции".

Назначението на нов главен секретар на МВР и шефове на служби раздели премиера Бойко Борисов с вътрешния министър и Реформаторския блок. 

„Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било“, беше коментарът на премиера. Той смята, че смяната на шефовете на служби би разклатило системата за сигурност. Борисов се опасява и от саботажи след евентуалната смяна. „Като нищо до 2-3 месеца ще имаме нов полицейски или шпионски скандал и ще влезем опак в стария цикъл на дестабилизация на държавата“, подчерта той.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов е на мнение, че премиерът прилага "тактика" с тези свои изказвания. "Един от политически прийоми на Бойко Борисов за управление е по-добре лош мир, отколкото добра война. Той има такъв тип тактика да превзема крепостта с хитрост. Смятам, че сегашното му поведение не е толкова въпрос на страх, колкото тактика", коментира той тази сутрин в интервю за Нова телевизия.

Според Атанасов това поведение на Борисов е в изгода на РБ, защото колкото повече се задълбочават съмненията за колаборация между ГЕРБ и ДПС, толкова повече растат шансовете на Реформаторите.

Позицията на премиера срещна неразбирането и на президента Росен Плевнелиев, който е категоричен, че шефът на ДАНС Владимир Писанчев трябва да бъде сменен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!