МВР със свой вариант за главен секретар

Юлиан Христов 16 февруари 2015 в 15:10 12026 4

Вътрешният министър ще предложи свой вариант за главен секретар на МВР

Снимка OFFNews

Темата за главния секретар ще бъде повдигната на заседание на правителството, след като законът бъде обнародван в Държавен вестник и влезе в сила, което се очаква да стане след 10-ина дни.

Министерството на вътрешните работи ще предложи своя кандидатура за главен секретар на МВР. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Веселин Вучков, който днес отчете първите сто дни на поста си.

В Министерски съвет ще бъде внесена кандидатура, но към момента не е ясно дали това ще бъде отново Светлозар Лазаров или друг служител в министерството.

„Нашето предложение към Министерски съвет ще се основава на предварително зададени критерии – подбор измежду професионалисти във Вътрешното министерство, които са изградили една добра, продължителна и успешна кариера, от по-ниските до по-високи нива, съответно периодично са ръководили екипи от по-малко и повече хора, за да могат да вдъхват респект и уважение в състава, който ще ръководят“, обясни в понеделник пред журналисти Веселин Вучков. 

Той обясни, че темата за главния секретар ще бъде повдигната на заседание на правителството, след като законът бъде обнародван в Държавен вестник и влезе в сила, което се очаква да стане след 10-ина дни. Вучков обясни, че промените в ЗМВР не са направени специално, за да бъде отстранен главният секретар.

„Тези промени не се правят заради един човек, дори ми се струва, че тази суматоха около конкретни имена измества темата от по-важните въпроси за реформата във Вътрешното министерство, а и в други служби за сигурност и обществен ред. Това е нездравословно за управлението на сектора за сигурност“, обясни Вучков.

С промените в Закона за МВР бяха въведени нови изисквания, на които трябва да отговаря главният секретар на МВР. Той вече ще трябва да бъде назначен с указ на президента след предложение на Министерския съвет. Настоящият главен секретар Светлозар Лазаров не е назначен с президентски указ, след като Законът за МВР, изготвен от кабинета „Орешарски“, отне правомощията на президента да назначава висшата професионална фигура в министерството.

Темата за смяната на главсека на МВР беше повдигната от депутати от Реформаторския блок, но срещна съпротивата на премиера Бойко Борисов. Освен Светлозар Лазаров Реформаторите очакват да бъдат сменени и шефът на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов.

„Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било“, беше коментарът на премиера в интервю за в. „Преса“. Той смята, че смяната на шефовете на служби би разклатило системата за сигурност. Борисов се опасява и от саботажи след евентуалната смяна. „Като нищо до 2-3 месеца ще имаме нов полицейски или шпионски скандал и ще влезем опак в стария цикъл на дестабилизация на държавата“, подчерта той.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов е на мнение, че премиерът прилага "тактика" с тези свои изказвания. "Един от политически прийоми на Бойко Борисов за управление е по-добре лош мир, отколкото добра война. Той има такъв тип тактика да превзема крепостта с хитрост. Смятам, че сегашното му поведение не е толкова въпрос на страх, колкото тактика", коментира той тази сутрин в интервю за Нова телевизия.

Според Атанасов това поведение на Борисов е в изгода на РБ, защото колкото повече се задълбочават съмненията за колаборация между ГЕРБ и ДПС, толкова повече растат шансовете на Реформаторите.

"Нали си давате сметка кой контролираше на практика управлението на Орешарски. Това беше марионетно правителство на поставени лица. Зад кулисите беше именно тази сарайско-библиотекарската групировка, която има своите корени в "Мултигруп”. Нейните представители в парламента са ДПС”, коментира депутатът от РБ.

По думите му управляващата коалиция като цяло има интерес да е стабилна, а не отделните парчета от нея да губят или да печелят.

Известно несъгласие с премиера изрази и президентът Росен Плевнелиев. Той настоява за смяната на Писанчев, но не коментира дали това трябва да се случи и със Светлозар Лазаров. 

„Крайно време е в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали. Не мога да се съглася с Борисов, че работата на началника на ДАНС е добра”, коментира пред журналисти президентът в събота. 

"Като се започне от аферата „Костинброд”, през прегазването на конституционалните правила, от гледна точка на това, което се случи през 2013 - 2014 година, когато ДАНС е обслужвала противоконституционални атаки срещу държавния глава и се стигне до разработката „Червеи”, имаме достатъчно доказателства да дадем категорична оценка, че работата на Агенцията не е добра, категоричен е президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови