Вучков: Имената за нов главен секретар са свободни интерпретации

Нели Чолашка 27 февруари 2015 в 11:45 2689 0

Веселин Вучков

Имената, които се въртят по медиите за нов главен секретар на МВР, са свободни интерпретации.

Това обяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Веселин Вучков.

Преди дни стана ясно, че Вучков ще предложи своя кандидатура за главен секретар, различна от сегашния Светлозар Лазаров.

В медиите се появи информация, че фаворит на министъра е Георги Костов, който в момента е заместник на главния секретар (длъжността беше въведена с назначаването на Лазаров).

На 4 март в Министерски съвет ще бъдат обсъдени кандидатурите за този пост и тогава ще обявя своите кандидатури, обяви днес Веселин Вучков.

Той уточни, че смята за най-подходящи хората от системата, които са преминали през всички етапи на развитие в системата на МВР и са управлявали по-големи и по-малко структури в системата.

Георги Костов е бил шеф на няколко РПУ-та в София и е бил начело на полицейските дирекции в Благоевград и Бургас.

Спряга се и името на настоящия директор на НСО - Ангел Антонов. Той е бил начело на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ, води се близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

До процедурата по назначаване на главен секретар се стигна след промени в Закона за МВР. В него беше възстановено правото на президента да назначава висшата професионална фигура във ведомството с указ.

Кабинетът "Орешарски" отмени тази възможност и настоящият главен секретар беше назначен с решение на Министерски съвет с петгодишен мандат.

Нови назначения може да има и шефовете на ДАНС и ДАТО. В момента начело на ДАНС е Владимир Писанчев, а на ДАТО - Цветан Китов.

Премиерът Бойко Борисов даде заявка да остави на постовете им Лазаров, Писанчев и Китов. И тримата са назначени при управлението на Пламен Орешарски.

Смяната им беше поискана от подкрепящите правителството Реформаторски блок и Патриотичния фронт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл