Правителството предлага ратификация на споразумението с Европейската космическа агенция

OFFNews 30 септември 2015 в 14:41 2302 1

Правителството предлага ратификация на споразумението с Европейската космическа агенция

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното през април т. г. споразумение за европейска кооперираща държава между българското правителство и Европейската космическа агенция.

Европейската космическа агенция е междуправителствена организация, която реализира космическата политика на ЕС. В дейността й участват още Швейцария, Норвегия, Канада, а редица страни водят преговори за бъдещо участие.

Присъединяването на страната ни към дейността на агенцията ще осигури достъп на българските предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги. Споразумението ще стимулира развитието на иновативните малки и средни предприятия и тяхната конкурентоспособност. То ще насърчи създаването на нови работни места във високотехнологични сектори на индустрията и услугите.

Правителството одобри днес и проект на споразумение между българското Министерство на образованието и науката и Министерството на гражданските въпроси на Босна и Херцеговина за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

Споразумението е израз на стремежа на двете страни да подкрепят и развиват двустранното сътрудничество в областта на науката, технологиите и иновациите на основата на равноправието и взаимната изгода, се казва в съобщение от правителствената пресслужба. То предвижда осъществяване на съвместни изследвания, обмен на учени и специалисти, на научна и технологична информация, провеждане на съвместни научни конференции, симпозиуми и семинари и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    ГЕРБ отмъщава на сините кметове за загубата в София