Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Правителството номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2019 в 13:14 3771 2

Снимка БГНЕС

Правителството номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка. Така бившият ни регионален министър от ГЕРБ би получила много по-престижна и властова позиция, след като гласовете на ГЕРБ+СДС на евроизборите не достигнаха, за да стане тя евродепутат. Така се решава и конфузната ситуация в управляващата партия, чието спокойствие напоследък бе нарушено именно от този въпрос, изгладен донякъде от отказа на водачката на листата Мария Габриел да отиде в Европарламента, за да може 7-ата в евролистата Павлова да влезе.

С решението си от днес кабинетът упълномощава финансовия министър Владислав Горанов да уведоми ЕИБ. То аргументира избора си с факта, че Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни, тя има и опит във финансовото управление, в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.
Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. - май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през месец септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1811

2

Toni2019

05.06 2019 в 15:39

А с каква цел беше създадена горещата новина, че тази комунистка с традиции ще става евродепутат???

16101

1

order

05.06 2019 в 14:13

А има ли си къща у БарЦелона на нейно име....??.!!!