Правим закон срещу хората, свързани с "Ислямска държава"

ОFFNews 27 ноември 2014 в 19:40 5528 5

Даниел Митов - външен министър

В началото на 2015 година ще има готов закон, който да криминализира участието на български граждани в радикалната групировка "Ислямска държава" (ИД).

Това съобщи министърът на външните работи Даниел Митов в ефира на BTV.

„Ние наистина имаме цялата международна легитимност, за да приемем такова законодателство. Има си резолюция на ООН“, обясни той.

Според министъра "Ислямска държава“ е сред основните заплахи за националната сигурност, но с прокарването на съответното законодателство България ще има право да осъжда лица, които са свързани с екстремистите от ИД. 

Той обясни, че на 12 декември трябва да излезе първият доклад по темата, а до края на януари да е готов законодателният текст. Все още не е ясно дали той ще бъде включен в Наказателния кодекс или ще бъде в отделен закон.

"Те са главорези. Това няма нищо общо с исляма. Използваме абревиатурата ИДИЛ, за да не ги обособяваме като никаква държава, а да се знае, че са обикновени главорези. България политически е обвързана с коалицията срещу ИДИЛ, още повече, че вече сме изпратили оръжие на кюрдската съпротива в Северен Ирак", уточни Митов.

Външният министър изрази и мнението си, че включването на страната ни в банковия съюз на ЕС трябва да бъде приоритет, за да се избегнат ситуации като тази с КТБ.

Митов каза още, че не е обърнал гръб на Русия, а е обърнат изцяло към националния интерес. Министърът подчерта, че България има стратегически и геополитически интерес към страните от ЕС и НАТО, но и национални интереси, които трябва да се защитават извън тези организации.

„Това е връщане в историята прекалено назад – страници, които мислехме, че са затворени. Санкциите са насочени към това Русия да промени поведението си“, заяви още министърът.

Министърът отрече да има официално запитване за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови