ДАНС: Джихадисти са набирали у нас бойци за Ислямска държава (видео и снимки)

OFFNews 26 ноември 2014 в 16:53 8418 8

Държавната агенция „Национална сигурност” е засякла джихадисти, които са се отбивали на местата, на които беше проведена антитерористичната операция. Във вторник прокуратурата и ДАНС проведоха специализирана операция в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково.

Днес на брифинг в Конферентната зала на Съдебната палата шефът на ДАНС Владимир Писанчев съобщи, че на проверените адреси е имало атрибути на "Ислямска държава" и призиви за джихад и война.

Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде. Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на „Ислямска държава”, заяви Писанчев.

Председателят на ДАНС добави, че са установили, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и има опити за набиране на бойци за „Ислямска държава”.

При претърсвания са открити множество „рекламни материали” на ИДИЛ – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Някои от наблюдаваните пък имали редица снимки, наподобяващи тези, които си правят членовете на Ислямска държава. На пресконференцията бяха показани такива кадри.

В резултат на акцията са задържани 26 души, седем от тях са с повдигнати обвинения.

Едното обвинение е за това, че от юли до ноември 2014 година в Пазарджик Ахмед Муса е организирал и ръководил група с членове Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. Групата си е поставила за цел да върши престъпления против републиката, като проповядва антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение на идеите на терористичната организация Ислямска държава.

Срещу тях има и второ обвинение за това, че за същия период от време в Пазарджик, Пловдив и Асеновград са вършили пропаганда за война – словесно и чрез публикуване на фотографии, видеоматериали и колажи в интернет с логото на Ислямска държава.

Иззети бяха и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството, каза зам.главният прокурор Борислав Сарафов.

Писанчев подчерта, че са се стремили да не накърняват етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана.

„Джамията не е осквернявана, Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията”, обясни Писанчев.

Шефът на ДАНС посочи, че това е тяхна разработка и не става дума за международна операция.

Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинга.

„Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше извършено на 25 ноември. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември”, обясни Сотир Цацаров.

Той поясни, че поради оповестяване на информация операцията е трябвало да стартира възможно най-скоро. Операцията била застрашена от публикуването на съдебно решение за изземване и претърсване, което е публичен документ.

Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани.

„Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР”, добави Цацаров.

Пълен запис на пресконференцията:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews