ПП издигат Денков. На поканата им за среща се отзовали само ДБ, БСП и ''Български възход''

Ружа Райчева 15 декември 2022 в 14:23 3728 2

Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров

Кандидат-премиерът на "Продължаваме промяната" е бившият образователен министър акад. Николай Денков, обявиха от партията. ПП канят всички партии на среща за обсъждане на втория проучвателен мандат. На днешната среща са се отзовали само "Демократична България", БСП и "Български възход". 

Това съобщиха лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и Асен Василев на пресконференция в Народното събрание.

В началото на брифинга Кирил Петков обяви, че са обсъдили кандидатурата за кандидат-премиер за втори мандат и са се спрели на акад. Николай Денков. Решението ще се гласува с националните органи на ПП. Денков каза, че е приел номинацията с идеята, че трябва да се търси съгласие по най-важните теми за българското общество, които да са приоритет в това Народно събрание.

"Започваме разговори с всички политически сили, идеята е заедно да видим какво може да ни обедини, и тези които са готови да подкрепят едно такова правителство да поемат ангажимент, че работят за политиките, които виждаме като приоритетни", каза Денков. 

Вчера, след като парламентът отхвърли проектокабинета "Габровски", от ПП и ДБ поканиха останалите парламентарни групи на председателски съвет. Двете формации заявиха готовност да предложат кабинет на малцинството, но само при условие, че Вежди Рашидов и председателите на комисиите включат в дневния ред редица законопроекти. По-рано днес Христо Иванов коментира, че е логично лидерите "да останат" встрани от проектокабинета, който ПП ще излъчат.

На днешната среща с ПП са се отзовали само три формации - БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Утре от ПП ще изпратят покана до всички партии за обща среща, на която да се обсъдят вариантите. Николай Денков добави, че ПП се отнасят напълно отговорно към втория мандат и че ще направят каквото зависи от тях.

Асен Василев каза, че ПП полагат всички усилия вторият мандат да бъде успешен и че искат всички да седнат около една маса. 

"Започваме разговор за двата най-важни прироритета - приемането на България в Шенген и еврозоната, и другите не по-малко важни - социален пакет и пакет за облекчаване на бизнеса, които да помогнат България да стане европейска страна не само на хартия. Смятаме, че тези приоритети са основата по намиране на подкрепа за този проектокабинет", заяви той. 

По думите му има шанс мандатът да бъде реализиран. "Ако ни питате дали този шанс е голям - виждате ситуацията в парламента, но нека кажем, че той е поне с една партия по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат", каза Асен Василев. 

Ако има коалиция, тя ще е на малцинството, но разговорът по приоритети ще се води между всички партии. Дискусията трябва да включва всички, които се интересуват от темите, каза още Кирил Петков. 

Съставът на проектокабинетът тепърва ще се изяснява, стана ясно на пресконференцията. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада