ПП-ДБ настоява за бързо разбирателство с ГЕРБ за попълването на Антикорупционната комисия

Ружа Райчева 01 март 2024 в 16:27 833 3

Кирил Петков и Христо Иванов

Снимка Ружа Райчева - OFFNews

Кирил Петков и Христо Иванов

"Продължаваме промяната - Демократична България" иска бързо да се разберe с ГЕРБ за попълването на Антикорупционната комисия, която още не съществува, и ги канят на разговори във вторник, 5 март - същият ден, в който ГЕРБ ще представят предложението си за коалиционно споразумение. 

Това съобщиха лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов на брифинг в Народното събрание. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще предложи коалиционно споразумение на 5 март в НДК. Той посъветва ПП-ДБ да спрат медийните си изяви следващите няколко дни.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отправи покана към ГЕРБ за разговори с тях във вторник, за да си изяснят правилата за попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Той посочи, че законът за органа бе приет преди 5 месеца, а в тези месеци ПП-ДБ не са успели да напреднат в борбата с корупцията.

"Каним ги на среща във вторник, за да обсъдим заедно тези правила. Това трябва да е първата истински прозрачна институция, която да бъде пример за всички други регулатори", каза Кирил Петков. 

Той допълни, че е доволен от заявката на Борисов, че е готов да се смени съставът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Аз съм доволен, че се движим в правилната посока, но тук не е идеята да сменим една майка с друга майка, а да има прозрачен процес", отбеляза Кирил Петков. Става въпрос за майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова, която е председател на КЗК. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов изтъкна, че казусът с убития Мартин Божанов-Нотариуса е показал, че няма институция, която да не е засенчена от съмнения. Според него това налага най-сетне да се пристъпи към създаването на КПК.

"Важно е да разбираме, че самият закон съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия. Те са разработени и консултирани, трябва да седнем и да се разберем за попълването на този орган", каза Христо Иванов. 

По думите за ПП-ДБ е важно да се гарантира механизма за прозрачно излъчване на състава, да се гарантира, че ще бъдат излъчени хора, които не са ярки политически лица и имат качества. 

"Очакваме конкретен отговор от колегите, за да пристъпим към разговор за политики. България не може да отговори на очакванията за реформа и да осъществим ротацията, без да е ясно какво правим", каза още Иванов и добави, че ПП-ДБ поставят тази тема на вниманието на ГЕРБ всеки 2 седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

3

Buriata

10.03 2024 в 14:41

То бива, бива отчаяние, но това тяхното вече минава всякакви граници. Хайде да видим, кои са в тази коалиция. Едната част са стари, амортизирани и провалили се многократно политици като Атанасов. Другата част са млади, неопитни, но с голяма арогантност и провалили се вече веднъж политици. Няма що, голяма подкрепа.

585

2

Stoyancho

05.03 2024 в 12:53

Те са като малоумните, сега едната буза, след малко ****

11982

1

leomesi

05.03 2024 в 10:55

Настояват, ама си сменят мнението нон стоп.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки