ПП-ДБ измисли как да наказва ''Възраждане'' за това, че спират депутати да се изказват

Спиране на безотчетните пари и никакви командировки за депутати, които влизат във физическа саморазправа или предизвикват безредици

Йорданка Веселинова 15 юни 2023 в 14:15 16210 6

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Кирил Петков

"Продължаваме промяната - Демократична България" има проект за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). С тях се увеличават наказанията за депутатите, научи OFFNews от свои източници, работили по промените.

Идеята за нова промяна в ПОДНС дойде миналата седмица след поредния опит на депутатите на "Възраждане" да бойкотират изказвания от парламентарната трибуна. Сценарият се върти в Народното събрание в последните две седмици и винаги главни действащи лица са народните представители от партията на Костадин Костадинов.  

Предложенията са изготвени още миналия петък и са съгласувани с Росен Желязков и групата на ГЕРБ-СДС. По идеите не са получени съществени критики.

Основни моменти в промените са въвеждането на по-строги наказания за сериозни нарушения и при рецидив. В такива случаи председателят на НС ще може да отстранява народни представители за до пет заседания (в момента отстраняване може да има за до три заседания - б.а.). Такова наказание ще се налага за физически сблъсъци или за създаване на безредици. Тази идея все още се обсъжда и не е ясно дали ще бъде част от финалните текстове.

Друга идея на ПП-ДБ е санкционираните депутати да не могат да участват в парламентарните делегации до три месеца. Освен това ще има и рязане на депутатските заплати. При тежките нарушения т.нар. "безотчетни пари" - начисления, които стигат до 2/3 от депутатската заплата, ще бъдат спирани за срок от седем до 30 дни.

Освен това ПП-ДБ предлага квесторите в пленарна зала да информират председателя на НС за нарушения на правилника, които остават скрити от камерите.

Последната по-значима промяна е свързана с обжалването на наложените на депутатите наказания. Според настоящия правилник такова решение се взима на председателки съвет, който е закрит за медиите, а решението се обявява в зала. Ако се приеме предложението на новата коалиция, то резултатите от гласуването ще се обявяват на сайта на парламента и така свалянето на вече наложените наказания ще бъде публично.

Към момента в деловодството на парламента проектът за промени в ПОДНС не е внесен. Очаква се това да се случи в идните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

6

Люгер Химарс

19.06 2023 в 01:38

много ме кефи комсомолския плам, основан на идеята, че непослушните деца трябва да се възпитават с размахване на пръст и заключване в мазето. Нищо не е забравено от полученото номенклатурно възпитание.
Е, Атака, пардон, Възраждане не се интересуват от такива неща. Малко по-различен вид вирус са. Така че, за пореден пръст другарчетата ппдб ще показат на българското общество, че "промените" им са само една вмирисана реинкарнация на соц манталитет и нищо повече...

-240

5

редовно четящ

15.06 2023 в 20:28

Затова ли в(г)ъзроденият копейкин тръгна да проси от алтернатива за Германия?

1973

4

autogentile

15.06 2023 в 16:27

Похвална е инициативата, но тези, срещу които е насочена не са в Народното събрание за едната му заплата. Едвали биха се разтревожили от такива промени.

14469

3

случайно прочетох

15.06 2023 в 15:27

Дано по-скоро приемат предложенията.
Простащината в НС трябва да се прекрати!

22548

2

dolivo

15.06 2023 в 14:34

такива животни с морков не става, за това пръчка

1935

1

Муню

15.06 2023 в 14:30

Еее, копейките ще секнат, ако нямат Н на брой хомофобските им изказвания!!!
Ще им се наложи да развиват пропагандата от улица, на улица, а там няма ТиВи камери!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика