Последен шанс за индексация на строителните договори в този парламент

Ружа Райчева 29 юли 2022 в 11:11 1077 0

Настимир Ананиев в пленарната зала

Снимка БТА/Владимир Шоков

Настимир Ананиев в пленарната зала

Днес е последната възможност за този парламент да приеме промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват индексация на цените по вече възложени договори в условията на висока инфлация и слагат край на прословутия "инженеринг", за който се възлагат много от поръчките за строителство.

По време на брифинг в Народното събрание депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев призова депутатите да гласуват "за" внесените от него промени и на второ четене днес.

Тази седмица три извънредни заседания на регионалната комисия бяха бойкотирани от опозицията. Според Ананиев, ако техният законопроект не се приеме, е възможно да трябва да бъде връщано европейско финансиране. 

По думите му от ПП са имали намерение да решат част от проблематиката на пътния бранш, като в сряда са предложили да се разплатят с всички пътностроителни фирми. Настимир Ананиев обясни, че от ПП са искали да удължат срока на решението на НС за разплащането на парите за текущ ремонт и поддръжка - да е до ноември, вместо до септември. 

Арх. Йордан Терзийски (ПП) обяви, че опозицията, и по-конкретно ГЕРБ и ДПС, демонстрира безотговорно отношение, като бойкотира работата на Народното събрание:

"С тази демонстрация на некомпетентност се показват зависимости и всички ще сме жертва на това, защото след 30 септември няма да има пътна поддръжка. Политическите игри са едно, но когато става дума за животите на хората, не трябва да се правят такива компромиси, а трябва да се постъпва отговорно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!