Помилванията на президента вече са достъпни и онлайн

OFFNews 12 декември 2013 в 14:33 3106 0

Президентството

Снимка БГНЕС, архив

Президентството

 

Статистиката за броя на разгледаните молби за помилване при президента и съответните решения за това, от днес могат да бъде проследявана онлайн на интернет страницата на държавния глава.

Данните за динамиката на преписките, профила на молителите и решенията на Комисията вече ще може да се проследява в интернет чрез нова електронна система, която беше представена от председателя на комисията Ива Пушкарова, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Платформата е достъпна за всички в интернет страницата на президентската институция в раздел „Статистика“ на Комисията по помилването. „Системата отговаря на най-съвременните стандарти за качествено управление на дейността на държавната“, заяви Ива Пушкарова.

Платформата предоставя подробна статистика на базата на цялата документация, обработена от комисията за всеки отделен случай, като са защитени личните данни на молителите. Системата обобщава данните за броя на желаещи помилване и за профила им - здравен статус, семейно положение, възраст, образование, пол, както и мотивите да искат помилване. Тя дава информацията и за престъпленията, извършени от осъдените, в кои затвори и какви наказания те изтърпяват, извършвали ли са престъпления в миналото и какви, какъв е рискът отново да нарушат закона . „Почти няма непълнолетни осъдени, които да търсят помилване, и относително малко са жените молители“, допълни председателят на комисията.

Системата е разработена по проект на Комисията по помилването, финансиран от правната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ на стойност 7500 лева. В нея изцяло е въведена информацията за преписките, разгледани и решени от септември т.г. до момента. Постоянно се въвеждат данните за предходните месеци на 2013 г. До края на първото полугодие на следващата година ще бъдат въведени и данните от всички обработени от комисията преписки от началото на мандата ѝ, обясни още Ива Пушкарова.

От началото на годината Комисията по помилването към президента е разгледала общо 611 молби за помилване, като по осем от тях предложението за помилване е било одобрено с указ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови