Съдът решава казуса с помилванията

Юлиан Христов 30 януари 2012 в 14:03 1627 0

Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев.

Информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ за правомощията на вицепрезидента Ангел Марин.

От тази гледна точка ние считаме, че трябва да се изчака решението на съда, тъй като е сезиран по жалба. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев в коментар по случая с липсващия президентски указ.

Плевнелиев уточни, че във Върховния административен съд е внесена жалба от гражданин. „Няма нищо по-добро от това да изчакаме. Компетентните органи са на ход”, заяви Росен Плевнелиев. Той уточни, че юристите в момента са на две различни мнения като преобладаващото е за това, че не е било необходимо да се издава втори указ.

Според президента случаят „не е толкова голяма драма за каквато се представя“. Помилванията не са инициирани от президентската институция, а от Министерството на правосъдието, процедурите са спазени. „Това не са еднолични решения на вицепрезидента Марин”, коментира Росен Плевнелиев.

На въпрос дали президентството е готово да преразгледа вече издадените укази за помилване, Плевнелиев заяви: „Невъзможно е да се гледа назад във времето. Юристите са на мнение, че каквото е направено, е направено и е юридически обосновано.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews