Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за Украйна

Йорданка Веселинова 18 януари 2023 в 12:54 8383 24

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Асен Василев и Кирил Петков

Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за Украйна, съобщиха съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев на брифинг в парламента.

Те подчертаха, че директен износ за Украйна е нямало и в този смисъл не е нарушен нито един закон или решение. Петков и Василев не дадоха еднозначен отговор дали Корнелия Нинова е знаела коя е крайната дестинация на оръжията. Тя на няколко пъти е заявявала, че червена линия за левицата е изпращането на военна помощ за Украйна. По думите на експремиера Петков тя дори е заявявала, че ще се оттегли от управляващата коалиция.

Повод за брифинга са публикации на "Политико" и "Ди Велт", в които се твърди, че "България тайно спаси Украйна" с доставки на гориво и боеприпаси, които България е изнасяла, които чрез посредници стигали до Украйна. Пред "Ди Велт" бившият премиер Кирил Петков заявява, че "около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идвали от България". Асен Василев пък казва, че в няколко момента българският износ на дизел за Украйна е покривал от 40% от нуждите на страната. Твърденията се потвърждават от външният министър на Украйна, който казва:

"Докато някои членове на българската управляваща коалиция заемаха страната на Русия, Петков реши да бъде от правилната страна на историята."

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, заяви, че изпращането на оръжия за Украйна, в това число и безвъзмездно, е дългосрочна политика на обединението.

"Проблем е. Мисля, че България трябваше да заеме честна позиция и ясно да заяви, че ние всячески подкрепяме Украйна... Вероятно, за да се скрие този факт, трябваше да се мине през посредници, е довело и до загуби за България. Лицемерието струва пари. Все пак важното е, че това се е случвало."

Бившият министър на отбраната в кабинета "Петков" и лидер на "Български възход" Стефан Янев каза, че няма нищо ново в изнесената информация. Той е на мнение, че е нормално, особено в условията на война, оръжейната промишленост да търси пазари.

Иван Ченчев от БСП пък все още вярва, че нито един коршум не е стигнал до Украйна:

"Това просто е несериозно. Няма нито един изнесен патрон. Не знам какво е потвърдил Кирил Петков. Тук имаше парламентарен контрол, служебният министър на отбраната каза, че няма нито един изнесен патрон за Украйна. Това са фактите."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че "Ди Велт" са открили топлата вода и добави, че с подписа на Нинова за изнасяни оръжия за милиарди.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че още по време на управлението на кабинета "Петков" от ГЕРБ-СДС са ги призовавали да си признаят публично, че се изпраща оръжие и още в предходния парламент да вземат официалното решение за военнотехническа помощ за Украйна. 

"Не са открили нещо ново, то е ясно, че отиваха оръжия за Украйна още тогава. Големият проблем е защо лъгаха. Защо Кирил Петков и Корнелия Нинова излъгаха и обясняваха сума време, че нито един куршум не е отишъл за Украйна."

Митов добави, че ако по времето на предходния парламент е било прието решението за военнотехническа помощ, то сега като минимум страната ни е можела да се възползва от програмите за взаимопомощ на НАТО и да модернизира въздушната си отбрана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

25

Johnny B Goode

18.01 2023 в 22:35

Малей..... Сашка съвсем я е подгонила шизофренията и си е размножила никовете като зелена еуглена.

9347

24

Анализи

18.01 2023 в 19:51

Прекрасно,путинова Русия е фашистка държава и всяко оръжие срещу нея е добро дело. Все едно да критикуваме САЩ затова, че САЩ е доставяли оръжие на СССР във войната срещу хитлеристка Германия.

-5840

23

е тия парашутисти, Кирчо и Кокорчо, затова ги назначиха от Американското посолство. Въпроса е дали не изманипулираха машинния вот някак. Затова и скандалите със сорс кода и ИО. Много вероятно на следващите избори да не съберат и един автобус хора да гласуват за тях.

2550

22

alfakentavur

18.01 2023 в 15:28

Всеки, който дава оръжия, дори безвъзмездно, ги е купил от някъде. Дори, когато са собствено производство - държавата ги купува от производителите и ги дава на Украйна. Винаги в дъното някой взима пари.
Единствено примейрно Байрактар, които дариха дронове, са го направили наистена безвъзмездно. Но пък и те са платили на своите доставчици на части и суровини. Пак някой на някой по веригата е платил.

11462

21

dardorel

18.01 2023 в 15:06

Не харесвам ПП,но за оръжията за Украйна - hats off.

-397

20

josephmccarthy

18.01 2023 в 14:51

свинята в случая са фанатизираните избиратели на лъжеца киро, а Корнелия Нинова никога не е криела какво представлява. Про100 беше тоя, който от телевизора каза фразата "не, няма да дам оръжие на украинците".

-529

19

6екеr4о

18.01 2023 в 14:45

Горчивата лъжица катран в кацата с мед е, че оръжие и боеприпаси, произведени в Бйлгария, са били продавани. Както бе казала Маргарет Тачър, Царство ѝ Небесно, сиренето е безплатно само в капана за мишки!
Всяко нещо си има цена. Западните ни съюзници са ни платили за доставките, мащабни, за Украйна, а ние от своя страна ще си платим, най-вероято дебело, заради реципрочност, за преоборудване на армията ни, неизбежно, по натовски образец!
И всичко това, за да може свинята Курнела да лъготи бабичките по селата, а пРезидентина да изпълнява поставените му от руските служби задачи, гадост!

-397

18

josephmccarthy

18.01 2023 в 14:34

благодарете на америка и сащ, които са купували необходимото дори от марионетен митрафоновски кабинет, за да спасят Украйна.

Не благодарете на измамници, които са се обогатили от едно мародерство по време, когато целият свят помага безвъзмездно.

-397

17

josephmccarthy

18.01 2023 в 14:26

видно на електората в ткзс-то му харесва мародери да го лъжат с благи приказки ????

5630

16

deyan_h

18.01 2023 в 14:14

"безвъзмездно" в никакъв случай. Тук Ристя Иванович ме загуби като гласопритежател.))

Лендлиз, и изключителни права в Буджак.
Поляците бтв, го получиха. Полски граждани могат да заемат Укр. Държ. длъжности, вкл. да стават съдии. Е, щом им осигуряваме до 40% от боекомплекта... Просто сме длъжни да поискаме гаранции за нашите хора там....