Подкрепата за кабинета Габриел се стопи на 105 гласа, а днес тя връща мандата на Радев

Ружа Райчева 22 май 2023 в 07:23 5402 0

Мария Габриел в парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Мария Габриел в парламента

Днес кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел ще върне първия проучвателен мандат на президента Румен Радев и ще обяви дали изобщо ще предложи състав и структура на Министерски съвет. Късно снощи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов изненадващо обяви, че няма да подкрепи първия мандат

Той написа в социалните мрежи, че никой не е провел разговор по същество с ИТН откак те заявиха, че ще подкрепят "правителство от експерти". Според Трифонов това значи, че кабинетът, който ГЕРБ ще предложат с първия мандат няма да е експертен и затова от ИТН няма да го подкрепят.

Мария Габриел ще върне мандата на "Дондуков" 2 днес в 15:00 часа. Засега няма информация за имената на министрите в проектокабинета. 

Очакваше се в списъка да има експерти от ГЕРБ, ДПС и ИТН. Ако кабинетът "Габриел" може да разчита на подкрепата от трите формации, само 5 гласа биха липсвали, за да бъде успешно гласувано правителството. 

След вчерашното изявление на Трифонов обаче вариантът проектокабинетът "Габриел" да стане редовен изглежда все по-невъзможен. Без подкрепата на ИТН сборът от гласовете на ГЕРБ и ДПС е едва 105

В петък Бойко Борисов в кулоарите на парламента заяви, че предложението на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов е добро. Габриел също се обяви за конституционна реформа. На свой ред от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) смятат, че конституционно мнозинство може да се реализира само с техния втори мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови