Борисов: Няма ли правителство, няма бюджет

Христо Иванов говори за "конституционно правителство" - може да се направят совалки в следващите дни, каза лидерът на ГЕРБ

Ружа Райчева 19 май 2023 в 09:20 2519 5

Бойко Борисов в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов в парламента

Ще ви отговоря като Кирил Петков - следващата седмица, ако няма правителство, няма да има бюджет. Приходите, както вървят, ще са по-малко от поне милиард и половина. Юни месец - между 10 и 14, държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите.

Това заяви Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание тази сутрин преди петъчния парламентарен контрол. По думите му няма как да се работи бюджетът, защото "без правителство няма мнозинства". Той обяви, че заложници на политическата криза са Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген.

"Толкова проблеми-заложници за това да се правят някакви политически игрички", каза Борисов. Председателят на ГЕРБ заплаши, че България "едва ще крета без бюджет, бъдещи инвестиции", ако не се сформира правителство.

Борисов спомена, че в скорошно интерво съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е казал, че е възможно да се състави "конституционно правителство".

"Конституционно правителство също е вариант, защото промяната в Конституцията изисква 160 гласа. Така че в следващите няколко дни може да се направят още совалки по тази тема", коментира Борисов.

Все пак лидерът на ГЕРБ заяви, че е "оптимист за първият мандат". Той каза, че ГЕРБ ще спазят обещанието си и ще подкрепят промените в Закона за съдебната власт за създаването на механизъм за контрол на главния прокурор Иван Гешев, когато те влязат за обсъждане в пленарната зала. 

"Както обещахме първия ден, ще подкрепим законите на Крум Зарков, както и го направихме в комисия. Ние не работим срещу хора и личности. Няма лична атака спрямо Гешев", коментира той. 

"Аз не съм записал човек в живота си, никога и считам, че това е уронващо достойнството на този, който го прави", каза още Бойко Борисов. Той отново разказа, че когато е разбрал за опита за атентат срещу Гешев, му се е обадил да види дали е жив.

"Никога не съм предлагал посланически постове, защото не съм в позиция да ги предлагам", заяви председателят на ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

5

Того

19.05 2023 в 14:08

Този престъпник още ли е на свобода!?

14469

4

случайно прочетох

19.05 2023 в 12:25

Не мога да разбера защо всеки ден, по всяка медия тиражират тъпотиите на този объркан, но много прост и непочтен човечец.

3650

3

ImBlack

19.05 2023 в 10:14

Ако на този крадлив цървул му пукаше за България, отдавна щеше да се оттегли някъде да си харчи откраднатото.
Но е твърде нагъл, твърде самовлюбен и твърде прост, за да го направи!

75

2

230 млрд баксов

19.05 2023 в 09:50

"...заложници на БОКО Мутрата са Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген"


22547

1

dolivo

19.05 2023 в 09:35

Дъртия рекетьор лъсна