Христо Иванов: Фигурата на главния прокурор може да бъде изцяло премахната

Ружа Райчева 19 май 2023 в 10:15 3342 4

Христо Иванов в парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Христо Иванов в парламента

Една от възможностите е изцяло да бъде премахната фигурата на главния прокурор - до такава степен да бъдат ограничени всички правомощия, които се използват за създаването на този възел от формални и неформални влияния, и да стане единствено административен ръководител на Върховната касационна прокуратура без йерархичен контрол надолу. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание. Той каза, че е ясно, че носител на тази идея са именно "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и че затова е логично да се търси с втория мандат реализация на тази реформа.

По думите му всеки, който се разбере против провеждането на необходимите конституционни реформи, ще плати много тежка цена. По-рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че предложението на Христо Иванов за "конституционно правителство" е примеливо и че може да има "совалки" да преговарят по въпроса

"Необходимостта от реформа на Конституцията и на правосъдието чрез конституционна реформа не може да бъде заобикаляна, отлагана, скривана под килима. Логично е да се превърне в крайъгълълен камък на усилията за формиране на дневния ред на едно бъдещо управление и разбиране каква трябва да е конструкцията от гледна точка на политическите сили", заяви Христо Иванов. 

Той е категоричен, че няма как това да се случи с първия мандат. И каза още, че ПП-ДБ се надяват всички политически сили да се включат в тази реформа и че е логично тя да се случи с втория мандат.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов коментира, че Христо Иванов е бил председател на комисията за промени на Конституцията, но че тя не е провела нито едно заседание. "Човекът говори - той това прави. Може би съм бил в съдебна зала по-дълго от Христо Иванов, като свидетел", заяви иронично той.

По повод вчерашната публикация на лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук, че партията му би подкрепила "правителство от експерти", Тошко Йорданов коментира:

"Това е принципна позиция която заявяваме, не се водят разговори.  Това е наша позиция още от кампанията и от началото на парламента. Трябва да има правителство, което да решава проблемите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

4

Того

19.05 2023 в 14:01

Браво, тази мракобесническа длъжност от комунизма трябва да бъде премахната!

585

3

Stoyancho

19.05 2023 в 13:04

Всяка държава в ЕС има, ама ние нали все да сме по различни

14469

2

случайно прочетох

19.05 2023 в 12:21

Приветствам премахването на длъжността "главен прокурор", защото е ненужна, а и доста скъпо ни излиза, охрана, заплата, закуски в САЩ...
Да не говорим за делата в Страсбург....

705

1

Деспин Митрев

19.05 2023 в 11:09

Ако ни трябва фигура за главен обвинител(добре е да има един отговорен за безобразията, или пък за получаване на овациите;) това спокойно може да бъде правосъдния министър. Що се отнася до административното управление на всяка от прокуратурите - това са едни секретари, ръководещи професионално конкретното звено. Не може секретарят на ВП да е шеф на прокурор в ен-ската прокуратура - там си има друг шеф. Какви са тези коза-ностра йерархии - "капа ди тути капи", да не премахвам сега букви от термина... че напоследък ми режат мнения;)