По-малко от 10 линейки обслужват двумилионна София

OFFNews 12 август 2014 в 13:42 6381 7

Мирослав Ненков

По-малко от 10 екипа на Спешна помощ работят в София. Това потвърди здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Спешните екипи са крайно недостатъчно. Вече се срещнах с представители на Центъра за спешна медицинска помощ в София, за да разбера от тях каква е ситуацията в Центъра. В момента правим изчисления за това дали предложените промени за 7-часов работен ден ще означава по-високи заплати и дали ще е по-добре за тях, обясни д-р Ненков.

Един възможен начин за облекчаване на работата на Спешна помощ е например екипите да не поемат сигнали за починали на улицата хора. Това не е тяхна работа. Затова водя разговори с Александровска болница, където се намира Съдебна медицина, каза д-р Ненков.

По думите му се подготвя и премахване на районирането при транспортиране на пациенти до болниците.

Здравният министър посочи, че директорът на Центъра Георги Гелев е в болничен до края на седмицата. Ако здравословното му състояние е добро и не продължи болничния си, той ще се върне на работа, уточни д-р Ненков.

По повод уволненията на директори на болници в последните дни на управлението на бившия здравен министър Таня Андреева Ненков обясни, че в момента текат проверки в редица болници в страната. Не са установени други уволнени директори, но има направени промени в бордове на директори. След края на проверките ще се реши дали тези промени ще останат в сила, посочи министърът.

В момента се прави ревизия и на обществените поръчки, пуснати в последния момент от здравното министерство, но най-вероятно всички те ще бъдат спрени, коментира д-р Мирослав Ненков.

Като лична своя цел, която да осъществи през двата месеца, в които е министър, д-р Ненков посочи подпомагане на ремонта на Детска хирургия в „Пирогов“. Възможно е и финансово подпомагане на този ремонт от страна на министерството, каза той.

До седмица ще са ясни и промените, които ще се предприемат във Фонда за лечение на деца, допълни министърът.

Здравният министър представи днес своите заместници – Лидия Нейчева и Любомир Бакаливанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови