Ген. Тонев: Андреева искала от шефове на болници до 50 000 лева, за да не ги уволнява

OFFNews 07 август 2014 в 17:15 22836 15

Ген. Стоян Тонев

Бившият здравен министър Таня Андреева е искала между 15 000 и 50 000 лева от директори на болници, за да не ги отстранява от постовете им.

Това заяви бившият директор на ВМА и настоящ зам.-кмет на Столична община по здравеопазване ген. Стоян Тонев, като обясни, че „такива приказки са започнали“ в лекарските среди.

Безпринципното назначение на членове на борда на директорите в редица болници пък накара директорите сами да подават оставки, защото за тях беше унизително да вписват предложенията на министъра като нови членове на бордовете, посочи Тонев.

По думите му пример за това са директорите на ИСУЛ и Александровска болница.

Андреева направила опит да смени и шефа на Университетска болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, каза още Тонев.

Това бяха множество атаки, които освен своята безпринципност и пълна некомпетентност, доведоха и до насаждане на страх и чувство на безперспективност в цялата система, категоричен е той.

В последния ден на работа на Таня Андреева хората бяха привиквани и бяха карани да подписват нови технически задания, което е абсолютно незаконно. Имам известно съмнение, че смяната в „Пирогов” е свързана със спецификацията на обществената поръчка на шоковата зала в „Пирогов”, тъй като и тя бе сменена в последния ден, което освен моралния момент е и незаконна, допълни ген. Стоян Тонев, цитиран от „Фокус“.

Въпреки постигнатия баланс между политическите сили по отношение на борда на "Пирогов" и по отношение на директора, тя рязко се опита да го промени, като го извърши като „крадец в тъмна нощ”, без уведомяване, без мотивация, без нова концепция. Глупостта няма граници. По същия начин се опита да смени шефа на Онкологията и вече ме е жал за Онкологията – те там са като едно сираче, което всички бият и притесняват, коментира Тонев.

За една година Андреева направи толкова смени, колкото два пълни мандата на правителството не направиха. Човек прави това, което знае, и в нейните назначения 99% са хора, които нямат политически пристрастия, а по-скоро – „дай сега този ще бъде мой човек”, не партиен човек, а „мой” човек, каза още Тонев.

По-рано днес стана ясно, че в последния ден от управлението на кабинета „Орешарски“ здравният министър Таня Андреева е сменила директора на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов, като на негово място е назначен доц. Христо Цеков.

След това се оказа, че такива смени са направени и в други големи болници в страната, сред които УМБАЛ „Георги Странски“ ЕАД (Плевен) и на столичната Онкология.

Служебният министър д-р Мирослав Ненков подписа по обяд протоколи за прекратяване на процедурите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!