Плевнелиев: Трябва да се поучим от грешките на историята

Ивайло Анев 09 май 2015 в 16:03 4043 6

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Росен Плевнелиев взе участие официална церемония пред Президентството, на която беше тържествено издигнато знамето на Европейския съюз.

Важно е да се вслушаме в уроците на историята и да не допускаме никога повече грешките на миналото. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод Деня на Европа и Деня на победата над нацизма. 

Президентът подчерта, че преди 70 години нашите воини са пролели кръвта си не само за България, а за правото на всеки един народ да се развива свободен.

„Сега патриотизмът изисква от нас да не позволяваме повече войни, да не позволяваме повече жертви, без значение за каква кауза“, подчерта държавният глава.

Той допълни, че бъдещето на страната ни е единствено като част от международна общност, подчинена на правовия ред, където споровете се решават със законни средства, а не с оръжие. „Отдавайки почит на нашите герои, ние се надяваме, че в бъдеще няма да има нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България“, посочи президентът. Според него това е възможно само ако се поучим от историята.

Плевнелиев глава отбеляза, че 70 години след победата над фашизма трябва още по-ясно и неотклонно да се придържаме към принципите, запазили мира в Европа повече от половин век.

„Европа постави на първо място върховенството на закона и гарантира на всеки – и на силния, и на слабия, и на големия, и на малкия, че правилата са еднакви и важат за всеки“, заяви държавният глава. Президентът подчерта, че борбата за мир и демокрация, както и защитата на общочовешките ценности, са постоянен процес.

„Българското общество, както и целият демократичен свят, отдавна е осъдило фашизма и тази идеология е забранена в цяла Европа“, заяви държавният глава и отново призова за обективен прочит на историята.

Президентът припомни, че броени дни, след като Европа се е освободила от фашизма, на голяма част от територията й се е установил друг тоталитарен режим. „Нашите воини, които се бореха за свободата на Европа, трябваше да се завърнат по родните си места, за да видят, че комунистическият режим вече бе намерил благоприятна почва за развитие в родината, а т. нар. Народен съд бе избил хиляди българи. Гьобелс бе победен, но цензурата и терорът над мисълта останаха“, заяви още той.

По думите му обществото трябва да се обедини около здравата основа на истината. „Само така ще спасим децата си от ужасите на войната, от терора и изтреблението, за което тоталитарните режими допринесоха“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че общ дълг е гарантирането на мира и противопоставянето на опитите да се върнат практиките от миналото.

„Не армиите и интересите направиха Европа днес силна, а правилата. Затова нека не се захласваме по парадите, които демонстрират военна мощ, а да обясним на младите уроците на историята и как да постигнем мирна и обединена Европа“, призова Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки