Плевнелиев ще даде референдума на Слави на Конституционния съд

OFFNews 13 май 2016 в 21:27 19537 50

Снимка Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев.

Ако депутатите не го направят, Плевнелиев ще даде референдума на Слави на Конституционния съд - преди вота наесен. Това стана ясно от интервюто на президента пред БНТ тази вечер.

Притеснен съм - референдумът е ядреното оръжие на демокрацията. Затова е важно кой го използва. Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Притеснен съм от това, че се дава зелена светлина в Народното събрание по въпроси, по които имаме съмнение за противоконституционност, заяви Плевнелиев.

Президентът каза още, че не вижда смисъл в това народът да е питан два пъти по едни и същи въпроси.

Апелирам депутатите да сезират Конституционния съд за въпросите на референдума, за които има съмнения за противоконституционност, каза още държавният глава.

По-рано днес ДСБ призова Плевнелиев да се кандидатира за нов мандат като независим кандидат и обеща да го подкрепи. По повод заявката на ДСБ държавният глава заяви:

„Не участвам. Хората, които говорят и дават подобни оферти, единствено излагат собствено становище по въпроса. Когато дойде времето, ще обявя своето решение. До 30 юни има много смислена работа за вършене - правосъдна реформа, антикорупционно законодателство - това са големите теми. До тогава – офертите настрани. Бях честен към българските граждани и посочих, че до края на 30 юни ще обявя своето решение дали да участвам, или да не участвам в предстоящите президентски избори"

Следващите президентски избори са не толкова за личността, колкото за посоката. На следващите президентски избори ще се решава дали България ще продължи ускорено по пътя на своята евроатлантическа демокрация или може да бъде отклонена от този път, каза още Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

50

Краси

14.05 2016 в 17:48

Нещо не разбирам съвсем - уж референдумите били израз на пряка демокрация, т.е. начин, народът да заяви волята си директно, а пък от друга страна въпросите можели да бъдат противоконституционни.
Ами ако някой въпрос изисква промяна на конституцията какво - не може да се пита за него ли? Аз го разбирам по друг начин - ако избирателите решат нещо на референдум (пък било то и да станем монархия), парламентът е длъжен да промени конституция, закони и каквото там трябва, за да изпълни решението им. Ако трябва, ще се свика и велико народно събрание за тази цел.
Така че г-н президентът да се вслушва по-добре в гласа на суверена, вместо да се опитва да го заглуши с изтъркани трикове.
Който го е докарал до там, шоумените да са по-уважавани от политиците, сам си е виновен.

77927

49

El Commandante

14.05 2016 в 17:41

"Плевнелиев е абсолютно комплексиран "

Е,добрутро....

63994

47

Red or Dead

14.05 2016 в 15:39

““““...."бариерите между нации, раси, полове падат"..““““““


Това в някой филм за научна фантастика ли го видя......

Аз виждам ТОЧНО обратното, държави издигащи наново гранични стени, тотална омраза на расова...верска и ако щеш междуполова..Инак, не е лошо мечтите да станат реалност...

25665

46

Victimized

14.05 2016 в 13:59

Бариерите между половете , не знам как точно падат , и защо точно ги е имало , но ако имаш предвид , че си мъж , но можеш да забременееш , значи аз не съм те разбрал добре , извинявай......

77927

45

El Commandante

14.05 2016 в 13:54

"бариерите между нации, раси, полове падат"

Кефиш!

12000

44

Ilya Globtrotter

14.05 2016 в 13:49

Всеки чиито аргументи са само това което най много искат да чуят тези озлобени хора от ежедневието им е ясен. Много добре изглеждаше идеята за референдума на Слави но се превърна в популиско шоу.

Подканвам ви да се замислите над думите на тези който не плуят никой говорят винаги за толерантност. Света се обединява,от век на век бариерите между нации, раси, полове падат, вече се говори усилено и за права на животните. Къде в такъв свят имат място партии и мислене което насърчава омраза, хвърляне на грешката все върху някой.
Турците, Руснаците, Американците, бежанците.. все някой ни е виновен.

77927

42

El Commandante

14.05 2016 в 12:07

"Така че вместо да плюете срещу Президента, се замислете"

А не можем ли да го плюем като принципна позиция, но все пак да се замислим за конкретния случай?
 
X

Да помогнем на украинските деца!