Петков: Защо трябва да изтеглим 16 млрд, като трябва да покрием само 7 млрд?

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2015 в 11:07 3038 8

Политиката на референдумите трябва да стане чест от ежедневието и е хубаво, че президентът подкрепи идеята, както и тази за мажоритарния вот. Държавния глава Росен Плевнелиев много ясно подкрепи идеите на АБВ и за промени в конституцията и разширяване правата на държавния глава. Това обяви в студиото на БНТ бившият вътрешен министър Румен Петков. Ексдепутатът от БСП напомни, че референдумът за АЕЦ"Белене" остава тежък удар за референдумите, в който БСП употребява народа. "Те спечелиха убедително този референдум и после го загърбиха. Това накара хората да си мислят, че няма смисъл от тези инициативи", заяви Петков и добави, че АБВ ще настоява в Добрич да се проведе референдум за шистовия газ. 

За идеята на финансовия министър Владислав Горанов да изтегли нов заем в размер на 16 млрд. лв. бившият вътрешен министър бе категоричен, че никой от АБВ не оспорва необходимостта от подобно решение. 

"Никой няма съмнение, че трябва да се вземе заем, за да се покрият старите задължения, но такива стратегически решения е недопустимо да се подават в 6 без 5, без обяснения. Ние обаче не сме убедени, че трябва да се вземе толкова голям заем. При този случай парламентът беше заобиколен и сложен на колене. Държавата не излезе чрез министър-председателя си Бойко Борисов да обясни необходимостта от този дълг. Никой не разкри защо трябва да изтеглим 16 млрд., като трябва да покрием само 7 млрд.Финансовият министър трябва да ни убеди в необходимостта от този дълг и неговия точен размер", коментира още Петков. Той бе категоричен, че точката за дълга трябва да се изтегли от дневния ред през тази седмица и да се намери балансираното решение. 

Бившият вътрешен министър изрази и категоричната си позиция за радикални промени в службите за сигурност и МВР. "Нека новият министър Вучков избере сам екипа си, призова Петков. За разработката с кодово име "Червей" Петков смята, че казусът не трябва да бъде оставен да отшуми. "Нека станат ясни заявителите, мотивите и обхвата на исканията за използване на СРС-та. Фактът, че главният секретар на МВР е заобиколен е много притеснителен. Ако тези неща не се разберат, ще имаме проблеми в сектор "Сигурност", както и с нашите европейски партньори", завърши Петков.

С присъщото си чувство за хумор ексминистърът на МВР коментира изненадващата визита на премиера Бойко Борисов на конгреса на "Движение 21" и целувката му с лидерката на новата партия Татяна Дончева.  "Мислех си, че моята целувка с Цецка Цачева ще остане ненадмината, но след тази между Лютви Местан и Сергей Станишев на Орлов мост си промених мнението. Сега обаче Бойко Борисов и Татяна Дончева надминаха всички", и добави на шега, че не ревнува. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2015 в 16:57

трафо-гнус, определено си гнус, защото се опитва да се изказваш за неща които не разбираш и грам, но са ти подали опорните точки и ръсиш простотии. Гнус, гнус, гнус, та чак слуз!
Нещо с доводите го закъса, какви са твоите срещу тези които изброих? Как се пристъпва в една правова държава към промяна на Бюджета? Какво искаме да правим? Да я караме през просото, чисто по гейберастки, както си я караха първия мандат ли?!
Кой го е изготвил и представил за гласуване този Бюджет? Аз ли? Къде е това слузесто лайно назначено за финансов министър? Днес 16, довечера 12 утре пак 16млрд! Натиска го онзи банкянски свинар като бибитка и вие му се кефите, форумни идиоти.

24.02 2015 в 16:36

И от къде решихте, че лихвите ще се покачат следващите 3 години? Погледнете какви са лихвите на Федералния резерв и на банк оф Джапан и от кога са такива.

24.02 2015 в 16:28

Кънчо Путкодеров, "гнус" ще викаш на мъжа, който майка ти подозира, че е биологичния ти баща.

24.02 2015 в 16:24

трафо-гнус, за тази година вече има ГЛАСУВАН Държавен Бюджет и в него е разписано до колко дълг може да се вземе, отчитайки това, че ще връщаме такава сума!
За останалите гейберастки тъпаци - Бюджета е гласуван и приет от това мнозинство и този идиот за финансов министър!

Не ми говори ти за РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ОЩЕ НОВ ДЪЛГ!
Има си вече такова, да си го изпълнява! Ако не му отърва бюджета - да внася НОВ за преразглеждане, КОЙТО ДА Е ПАК ЗА ТАЗИ ГОДИНА!
Стига спахте на лафа 12/3 значи 4 средно на година!

24.02 2015 в 16:13

Защото едното е левове, а втората цифра евро. Падежът тази година е за около 6 млрд евро, което прави 12 млрд лева. С останалите 3-4 ще се покриват дефицитете в следващите години и ще се подкрепи резерва. Искат да ги изтеглят сега, защото лихвите са много изгодни, а след година или дори два месеца, ако нещо се насере в Гърция, целия регион ще потъне с високи лихви. Горанов просто се опитва да тича пред гръцките събития и понеже не е политик а икономист, пропуска необходимостта от обяснение. Сега всеки ален популист го използва да му нахака. Макар, че ако изтървем сроковете, потърпевши ще са всички.


24.02 2015 в 15:26

Хич не е прост, изнася житото на България чрез родата си. Пачки, пачки...Ако ги изстискаме хубаво такива като него и Параванката, няма да има нужда от заеми.

24.02 2015 в 14:42

Прав е но 7 милиарда са тази година....а 2016-а и 2017-а..

24.02 2015 в 11:45

Тоз мноо прос. ТЪп кат гъз.