Петков: Сбърках, когато сам обявих новината за руските дипломати, разговорите с БСП продължават

БСП все така настоява Петков да не бъде министър-председател в следващия кабинет

Ружа Райчева 30 юни 2022 в 10:16 9684 6

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Петков обяви, че разговорите с БСП продължават и призна, че най-вероятно е сбъркал, когато сам е обявил новината за експулсирането на руските дипломати, без да се координира с държавните институции, участвали във вземането на решението.

Премиерът в оставка коментира темата след среща с парламентарната група на БСП в Народното събрание тази сутрин. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че спират преговорите с "Продължаваме промяната" заради безпрецедентното изгонване на 70 руски дипломати и лица с дипломатически достъп. Днес тя участваше в срещата и след нея повтори, че БСП ще се върнат на масата на преговорите, ако от "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за министър-председател.

"Всъщност първият страх, когато новината дойде, беше, че съм взел нещо еднолично. През март има доклади, след това имаме 3 доклада от ДАНС, после междуведомствена група в МВнР, после Съвета по сигурност към МС с абсолютно всички служби. Това даде чувство на нашите партньори от БСП, че реално цялата институционална машина работи по този въпрос от дълго време", обясни Кирил Петков.

Той подчерта, че диалогът с БСП продължава и че дотук е имало непреодолими на пръв поглед за решаване трудности в коалицията, но някак все са успявали заедно да ги преодолеят. 

"Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитията. То трябваше да се излезе в съответствие с институциите, работили по тази тема, за да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не аз еднолично съм направил нещо", заяви министър-председателят в оставка. 

Според Кирил Петков проблемът е, че цялото внимание на обществеността изведнъж се фокусирало изгонените руски дипломати, защото така истинските проблеми се забравяли.

"Важното е какво се случва с цените, с Плана за възстановяване и устойчивост, как изглежда стабилността на България, за да няма политическа криза, ще влезе ли Рашков в КПКОНПИ. Някои имат интерес всичко това да се измести", смята той.

Кирил Петков каза, че не може сам да взимам решения и че никой не е "тук еднолично".

"Въпросът оттук нататък е да избегнем една кризисна точка, която не е от чак такова голямо значение. Казвам, че е без голямо значение, защото реално остават 43 служители на руското посолство. Малко страни в Европа имат толкова руски дипломати", подчерта премиерът в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

7

wakeup

01.07 2022 в 18:04

Браво Кириле за куража който никой премиер не е проявил последните поне 70 години да се противопостави на наглостта на руските дипломати-шпиони

1000

5

L100

30.06 2022 в 15:51

отчетохте като една от основните причини за падането на кабинета липсата на правиллна комуникация и отново настъпвате същата мотика....... Браво Петков, браво!!!

5827

3

pisnamiotmutri

30.06 2022 в 12:05

Това да са грешките. Грешка ще е ако птново се съобразите със зависимото БСП. Стига компромиси - ако народът не е способен да пребори руските партии нека си се гърчи

14469

2

случайно прочетох

30.06 2022 в 10:52

Браво на Петков!
А Корнела как искаше да се оповести решението? В шоуто на Славчо с оркестъра? Да го изпеят хор "Бодра смяна"?

75

1

230 млрд баксов

30.06 2022 в 10:22

Киро спечели много нови избиратели!