Нинова: БСП ще преговаря за нов кабинет, ако премиер не е Кирил Петков

Юлиана Ончева, Ружа Райчева 29 юни 2022 в 14:58 7986 12

Ще се върнем на масата на преговорите, само ако Кирил Петков не е името на предложения от Продължаваме промяната за премиер - обяви Корнелия Нинова на брифинг

Снимка БТА/Асен Тонев

Ще се върнем на масата на преговорите, само ако Кирил Петков не е името на предложения от Продължаваме промяната за премиер - обяви Корнелия Нинова на брифинг

Спираме всякакви преговори с ПП за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно и неприемливо. Ще се върнем на масата за преговори, ако "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат-премиер, не Кирил Петков.

Това обяви лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание, след като свика съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП, за да решат дали да последват примера на "Има такъв народ" и да напуснат все още управляващата коалиция.

"Това решение е взето абсолютно еднолично от премира Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на МС като вицепрезидентът Йотова - да го покаже.  Ние от БСП категорично заявяваме, че такова решение не е взимано в БСП.

Нинова обяви, че от БСП ще поискат закрито заседание в НС, за да бъде изслушан шефа на ДАНС относно доклада, който е изготвил и предоставил до този момент на Петков.

Лидерът на БСП призова президента Румен Радев да свика КСНС:

"Изказването му от сутринта е тревожно. Ако президентът не знае, че има доклад на ДАНС, има нещо категорично притеснително в държавата. Шефа на ДАНС се назначава от президента - не може той да не знае, ако има такива информация."

Корнелия Нинова подчерта, че Кирил Петков за пореден взима еднолични решения по въпроси, които засягат националната политика.

"Досега пробвахме с толерантност и разбиране, но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако ПП предложат друг кандидат за премиер и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение", заяви тя. 

По-рано днес гласът на депутата от БСП Крум Зарков спря разглеждането на предложение за поправка в Изборния кодекс за връщането на гласуването с хартиени бюлетини. Зарков гласува "против". Именно БСП и ГЕРБ са най-големите радетели на връщането на хартиеното гласуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

14

pisnamiotmutri

29.06 2022 в 17:32

13. Под подмяна разбираме ИТН

9347

11

Анализи

29.06 2022 в 16:40

Отново се изложихте другари. Човек не разбира кое ви е по- мило, България или Русия. И двете не може, човек има една Родина.

5827

10

pisnamiotmutri

29.06 2022 в 16:26

И последната макар и сложена накриво маска падна . Всички руски партии срещу ПП и малкото ДБ. Да видим дали хартиените бюлетини ще помогнат отново на руския господар

1767

9

fiki

29.06 2022 в 16:20

Киро винаги основно е вземал правилни решения, стига да игнорираш всички глупости: т.е лапсусите, вгъзродената пропаганда, пикаджийските драми, и че бил излъгал за подаденото за отказ гражданство.. да му имам лъжата на фона на мафиотите и нацитата, но тъй като има прости пикаджии, повтарящи като първолаци нарицания, стана 'лъжец'.

2994

8

Гражданин

29.06 2022 в 16:20

Чосър, лелчето не е български народен представител, защото народът, който я избира не е български. Иначе лелчето е пратила синчето в САЩ, не в Русия.

12073

7

IvanofRumen

29.06 2022 в 15:50

Вече ми е все тая дали ще има правителство в рамките на този парламент. По - добре на избори отколкото изнудване от итн и бс(к)п. Подкрепям изгонването на рашистките агенти, но и МУтрафанова трябваше да е с тях.

2910

6

ivenco

29.06 2022 в 15:47

Работата ясна отдавна. Сега изпратете оръжия за Украйна и да вървим на избори. И комунетата вън от Парламента.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки