Пенсионната система беше счупена, вече е разнебитена

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2014 в 14:12 1184 4

Любомир Христов

Пенсионната система "до вчера беше счупена, а от първи януари става разнебитена", коментира финансистът Любомир Христов пред БНР. Той определи приетата в петък промяна като кардинална, а за самата система каза, че "гарантира бедност на стари години".

Според Христов поправките "Горанов" не решават нито един проблем – нито на хората, нито на НОИ, нито на публичните финанси, а създават нови.

"Универсалните пенсионни фондове също не са решението на проблема, защото те се управляват непрофесионално, мърляшки и резултатът е минус 3% реална доходност средно за 2002 - 2013 година година". Според изчисленията на Христов парите на хората в частните фондове се топят.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин защити промените, но уточни, че има забележки към начина, по който бяха приети предложенията – набързо и без достатъчно дебати.

Самият Калфин нямал намерение да си прехвърли парите в НОИ. Не очаквам хората масово да изтеглят средствата си от универсалните пенсионни фондове, каза той.

"Пенсионната система става все по-зависима от времето, когато нямаше отделен пенсионен фонд и пенсиите се плащаха от бюджета. Това гарантира на хората вече ниски пенсии действително", смята вицепремиерът. Сега бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) е около 9.6 млрд. лв., 53% от които идват от държавния бюджет, а другите са собствени приходи. Тази схема не е добра, е становището на Калфин.

За социалния министър в промените "Горанов" има още много неща, които трябва да се уточнят: По думите му трябва да се отговори на много въпроси, например дали начинът на избор ще е активен, като всеки човек трябва изрично да заяви желанието си. Според Калфин не е добра идеята партидите да бъдат прехвърляни не само от частните фондове към НОИ, но и обратно. "В капиталовата сметка човек има собствени пари, натрупани по сметка. В момента, който той реши да ги пренесе в НОИ, тези пари се похарчват. НОИ не е създаден да управлява средствата и не е създаден да води лични партиди. Ако човек след това пак реши да излезе от НОИ и да се върне в частния фонд, за което чувам обещания, то въпросът е с каква сума ще излезе и какво ще се случи", обясни Калфин.

Според социалния министър трябва да се прецени въз основа на експертните анализи каква комбинация от различните мерки да се направи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2014 в 19:34


Аз искам нещо много просто . Ако дам на държавата на заем 60 или 100 средни работни заплати , тя да ми ги върне докато навърша 75 години под формата на пенсия. Ако не доживея тази възраст -да си прибере остатъка, ако я надживея да продължи да ми плаща пенсията . Звучи просто ,разбираемо, разумно и справедливо. И ако има банка или частен пенсионен фонд който се навива да играе по тези правила -нека. Лошо няма . Ще имам избор. Такъв трябва да бъде според мен общественият договор . Съгласни ли сте?https://www.facebook.com/groups/145642288780429/permalink/1095768360434479/?qa_ref=qd

21.12 2014 в 16:04

Този Христов е малко лабилен, ама на Кунева човек и тя си го пробутва. Какво да правиш...

21.12 2014 в 14:42

Работата на социалния министър (и на всеки министър) е да предлага решения на проблемите, да ги обсъжда с партньорите и след това да отстоява изпълнението им. Но преди да стане министър, той трябва да има добре обмислени, дългосрочни идеи и добре структуриран план за изпълнението им.
Това, което виждаме е само един коментатор. Нещо колебливо и мекушаво
Вижте Москов. Така трябва да се работи.

21.12 2014 в 14:40

Все още не е съвсем разнебитена, поне що се касае до частните фондове. В нашите ръце е дали ще им позволим да я съсипят докрай! Нека не се даваме!