Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пенсионната система беше счупена, вече е разнебитена

OFFNews 21 декември 2014 в 14:12 1730 4

Любомир Христов

Пенсионната система "до вчера беше счупена, а от първи януари става разнебитена", коментира финансистът Любомир Христов пред БНР. Той определи приетата в петък промяна като кардинална, а за самата система каза, че "гарантира бедност на стари години".

Според Христов поправките "Горанов" не решават нито един проблем – нито на хората, нито на НОИ, нито на публичните финанси, а създават нови.

"Универсалните пенсионни фондове също не са решението на проблема, защото те се управляват непрофесионално, мърляшки и резултатът е минус 3% реална доходност средно за 2002 - 2013 година година". Според изчисленията на Христов парите на хората в частните фондове се топят.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин защити промените, но уточни, че има забележки към начина, по който бяха приети предложенията – набързо и без достатъчно дебати.

Самият Калфин нямал намерение да си прехвърли парите в НОИ. Не очаквам хората масово да изтеглят средствата си от универсалните пенсионни фондове, каза той.

"Пенсионната система става все по-зависима от времето, когато нямаше отделен пенсионен фонд и пенсиите се плащаха от бюджета. Това гарантира на хората вече ниски пенсии действително", смята вицепремиерът. Сега бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) е около 9.6 млрд. лв., 53% от които идват от държавния бюджет, а другите са собствени приходи. Тази схема не е добра, е становището на Калфин.

За социалния министър в промените "Горанов" има още много неща, които трябва да се уточнят: По думите му трябва да се отговори на много въпроси, например дали начинът на избор ще е активен, като всеки човек трябва изрично да заяви желанието си. Според Калфин не е добра идеята партидите да бъдат прехвърляни не само от частните фондове към НОИ, но и обратно. "В капиталовата сметка човек има собствени пари, натрупани по сметка. В момента, който той реши да ги пренесе в НОИ, тези пари се похарчват. НОИ не е създаден да управлява средствата и не е създаден да води лични партиди. Ако човек след това пак реши да излезе от НОИ и да се върне в частния фонд, за което чувам обещания, то въпросът е с каква сума ще излезе и какво ще се случи", обясни Калфин.

Според социалния министър трябва да се прецени въз основа на експертните анализи каква комбинация от различните мерки да се направи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!