Пеканов за Плана за възстановяване и устойчивост: Добрият план е изпратеният план

OFFNews 02 септември 2021 в 20:13 1684 0

Снимка Архив

Планът за възстановяване и устойчивост е една от проблематичните теми, които стоят пред страната ни, коментира пред bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той подчерта, че в рамките на служебния кабинет е подобрена текущата версия на плана и е постигнат относителен консенсус, въпреки че винаги може да бъде надграждан. Важно е обаче планът да бъде финализиран и подаден към Брюксел.

"Добрият план е изпратеният план", коментира Пеканов. 

Няма гаранции, че настоящото служебно правителство ще има техническото време, за да подаде този вариант на плана към Европейската комисия. Въпреки това Пеканов смята, че тъй като имаме нужда от тези средства, това трябва да бъде финализирано от бъдещ служебен кабинет. 

Основните две теми, по които ще се водят дискусии с ЕК в двата месеца след подаването на плана, са декарбонизацията и върховенството на закона. 

"Парите не са под риск, но е време да ги поискаме, защото все пак планът е за възстановяване. Рискът е за проектите, които трябва да започнат да се случват в следващите пет години", разясни още той.

Пеканов посочи, че най-рисковият проект е "Напоителни системи" и след разговори с бранша част от парите ще бъдат пренасочени, за да бъдат спасени.

"Земеделските производители и животновъдите може би са разочаровани, защото преди им е дадено едно празно обещание по този проект за едни 850 милиона лева, а сега цялостните средства според тях са намалени до 500 милиона лева, но аз казвам, че това са пари, които наистина ще получат", увери вицепремиерът.

Пеканов коментира, че още не е провеждал разговори с президента Радев за евентуално оставане в бъдещ служебен кабинет. Той увери, че не е запознат дали Кирил Петков и Асен Василев подготвят нов политически проект, но такъв бил получил подкрепа в зависимост от планираните политики. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews