Патриотите внесоха поправки в НК, затвор за бурка и радикален ислям

OFFNews 26 май 2017 в 13:57 9328 2

Народните представители от парламентарната група на Обединени патриоти внесоха проект за промени в Наказателния кодекс за въвеждане на санкции срещу проявите на радикален ислям.

Това каза в кулоарите на парламента Волен Сидеров, а колегите му Искрен Веселинов, Христиан Митев и Павел Шопов разкриха подробности и аргументираха предложенията. 

Веселинов напомни, че темата с искането за криминализиране на радикалния ислям не е нова. В 43-тото НС подобно предложение беше внесено от Патриотите и мина на първо четене. Късият живот на парламента не позволи да бъде завършена тази инициатива. 

Радикалният ислям е бичът на съвременната цивилизация. Това не е религия, а е идеология, която се опитва да променя настоящия свят. България не е изолиран остров и се влияе от общите тенденции, обясни Искрен Веселинов

Обединени патриоти предлагат криминализирането на радикален ислям, както и на всяка идеология, проповядваща верски убеждения за политически цели. Законопроектът предвижда наказание – от 1 до 5 години затвор и глоба до 5 хиляди лева.

Криминализира се и стимулирането и принуждаването за носене на бурки. Според текста използването на заплаха, насилие, обществено положение или власт за принуждаване на някого да носи облекло, прикриващо частично или изцяло лицето, се наказва с лишаване от свобода за една до четири години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и с обществено порицание. Наказанието се увеличава, ако принудата е упражнена спрямо повече лица или спрямо малолетни.

Ако обектът на стимулирането е малолетно лице, то наказанието трябва да е лишаване от свобода от три до шест години затвор и глоба от 10 до 20 хиляди лева.

Народният представител Християн Митев разкри част от юридическите обосновки на законопроекта. Той припомни за приетия по предложение на Патриотите в миналия парламент т.нар. Закон за забрана на бурките. Тогава депутатите от правната комисия са посочили, че не е добре да се променя Наказателния кодекс през друг закон, затова и сега Патриотите внасят конкретно предложение за промяна в НК.

Сегашният наказателен кодекс е остарял, с поправките се опитваме да „въоръжим“ прокуратурата да може да си свърши работата, допълни Искрен Веселинов. Той даде и дефиниция за радикален ислям: Идеология, която пропагандира някоя от следните идеи: създаване на ислямска държава, халифат; предимство на законите на шериата пред светските; насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма; насилие във вид на свещена война - джихад, или налага базирани на тълкувания на исляма ценности, в разрез с общочовешките свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови