Патриотите склониха да подкрепят кабинета "Борисов 2"

Нели Чолашка 05 ноември 2014 в 22:06 13741 14

Преговорните екипи на ГЕРБ и Патриотичния фронт.

След близо 8-часови преговори в парламента между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, Патриотите обявиха, че са склонни да подкрепят в парламента коалицията ГЕРБ-РБ.

От ПФ вчера обявиха късно вечерта, че няма да подкрепят наредения от ГЕРБ и Реформаторите кабинет, защото от програмата му липсвали основни приоритети на тяхната партия.

В резултат на преговорите програмата е допълнена и утре сутринта ще бъда публикувана, уточни Томислав Дончев от ГЕРБ.

Валери Симеонов обяви днес кои са точките, на които много държат:

- Ангажимент за промяна в Изборния кодекс, например за ограничаване на вота от страни извън ЕС;

- Ангажимент за пълна ревизия в енергетиката, която според Симеонов би дала възможност за понижаване на цената на тока;

- ПФ настоява и за ограничаване на "незаконните емигранти" и за завършване на оградата на границата с Турция по цялото й протежение";

- Спиране на изсичането на горите;

- Одит и ревизия в енергетиката с цел замразяване на цената на тока, изваждане на светло на всички енергийни мафиоти и евентуално даже намаляване цената на тока;

- Мерки срещу растящата битова престъпност, от която страдат огромни райони на държавата и съответно увеличаване на правомощията за самозащита;

- Изграждането на ограда по цялото протежение на границата с Турция;

- Ограниченията за детски добавки за над 3 деца.

След днешните преговори Симеонов обяви: "Аз ще изразя задоволство, че интересите на България бяха поставени над тяснопартийните интереси. Тази нова, уникална за България, форма на договаряне вече дава първите си резултати, но те са свързани само със съставянато на програмен документ около, който се обединяваме и, по който трябва да работи бъдещото правителство".

АБВ също се включи в част от преговорите, но те утре ще обявят дали ще подкрепят програмата и дали ще приемат предложението да имат министър.

По неофициална информация от вчера ще им предложат социалното министерство, което да оглави Ивайло Калфин.

Томислав Дончев уточни след края на преговорите, че коалицията, която се подготвя се състои от ГЕРБ и Реформаторите.

"Това, което коментираме в момента са механизмите за по-широка парламентарна подкрепа. Имаме пълната или почти пълната увереност, че имаме поне още един партньор в парламента, който би осигурил парламентарна подкрепа. Дали би могло да има още един, ще научим утре", обясни Дончев.

Бойко Борисов, който прие днес мандата за съставяне на правителство, обеща до утре да каже дали ще прави кабинет или ще връща мандата. Решението му ще зависи от резултатите от преговорите с ПФ и АБВ днес.

Очаква се новият кабинет да бъде гласуван от парламента в петък, прогнозира председателката на Народното събрание Цецка Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!